Tovább a tartalomra

Címke: KKI

Brazília új külpolitikai prioritásai és regionális szerepe

Április 18-án a Külügyi és Külgazdasági Intézetben járt Eduardo Bolsonaro, a brazil képviselőház külügyi és védelmi bizottságának elnöke. A képviselő „Brazília új külpolitikai prioritásai és regionális szerepe” címmel tartott előadása során sokféle témát érintett, így a brazil választásokat, az “Autómosó” néven elhíresült korrupciós botrányt, Brazília új kereskedelmi céljait és a Kelet-Közép-Európával kötendő kétoldalú megállapodások fontosságát.

Nemzeti érdek és geopolitika a Trump-korban: a realizmus visszatérése a világpolitika elemzésének élvonalába

Április 11-én kerekasztalbeszélgetésre került sor a Külügyi és Külgazdasági Intézetben (KKI) „Nemzeti érdek és geopolitika a Trump-korban: a realizmus visszatérése a világpolitika elemzésének élvonalába” címmel. A rendezvényen Marton Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, Romsics Gergely, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos főmunkatársa, és Ugrósdy Márton, a KKI igazgatója vett részt Szalai Máté, a KKI vezető kutatója és a BCE tanársegédje moderálásával. A beszélgetés első felében a...

Az Európai Parlament magyar szemmel, 2014-2019

A Külügyi és Külgazdasági Intézet 2019. április 4-én rendezte meg legutóbbi, Az Európai Parlament magyar szemmel, 2014-2019 - Magyar EP képviselők tevékenysége és eredményei a jelenlegi EP ciklusban címet viselő kerekasztal-beszélgetését, melyen a meghívott vendégek Faragó Csaba, a Századvég Alapítvány külügyi vezetője, illetve Kovács Attila, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértője voltak. A moderátori feladatokat Szabó Barnabás, az Intézet kutatója látta el.

A MENARA-projekt zárókonferenciája

A MENARA-projekt (Middle East and North Africa Regional Architecture – A MENA-régió regionális szerkezete) március 31-i lezárásának közeledtével a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) – a Budapesti Corvinus Egyetemmel (BCE) együttműködésben – megtartotta “Changing Domestic Orders in the Middle East and North Africa” című zárókonferenciáját. Az eseményre 2019. március 21-én került sor a Budapesti Corvinus Egyetemen.

Dr. Vasa László kuvaiti előadása és megbeszélései

Kuvaitba látogatott Dr. Vasa László, a Külügyi és Külgazdasági Intézet főtanácsadója és vezető kutatója.

Yoram Hazony látogatása a KKI-ben

Március 26-án a Külügyi és Külgazdasági Intézet a Danube Institute-tal és a Mathias Corvinus Collegiummal együttműködésében látta vendégül Yoram Hazony-t, a jeruzsálemi Herzl Institute elnökét. A KKI-ben, - John O’Sullivan, (a Danube Institute elnöke), illetve Szalai Máté, (a KKI vezető kutatója) részvételével - lezajlott beszélgetés középpontjában Hazony az év konzervatív könyvének választott “The virtue of nationalism” című művének főbb gondolatai álltak.

2019. május 15., szerda 12:00 - 14:00
Kérdezz, felelünk! - A NATO 70 éves története, Magyarország 20 éve a Szövetségben | Részletek »
2019. május 7., kedd 14:00 - 16:00
Kérdezz, felelünk! - A NATO 70 éves története, Magyarország 20 éve a Szövetségben | Részletek »
2019. május 6., hétfő 11:00 - 12:30
Kérdezz, felelünk! - A NATO 70 éves története, Magyarország 20 éve a Szövetségben | Részletek »
2019. május 2., csütörtök 9:00 - 10:30
Elnökválasztás Ukrajnában | Részletek »
2019. április 25., csütörtök 14:00 - 18:30
NATO at 70: Lessons Learned and Future Challenges | Részletek »
2019. április 11., csütörtök 10:00 - 12:00
Nemzeti érdek és geopolitika a Trump-korban: a realizmus visszatérése a világpolitika elemzésének élvonalába | Részletek »
2019.04.25.
2019.04.24.

2019/10 - How Could the European Elections Reshape Central Europe’s Role in the EU?

A Külügyi és Külgazdasági Intézet 4:1 című sorozatában négy kutató válaszol röviden ugyanarra – a nemzetközi politikát és gazdaságot érintő – kérdésre. Célunk a magyarországi tudományos viták elindítása és a szakértők közötti párbeszéd elősegítése. Jelenlegi (angol nyelven megjelent) számunkban a következő kérdésre kerestük a választ: “How Could the European Elections Reshape Central Europe’s Role in the EU?”

2019.04.15.

The Visegrad Group Facing New Challenges

Felelős kiadó: Ugrósdy Márton
Szerkesztő: Garai Nikolett

Publikációk

METHODOLOGY AND CONCEPT PAPERS

Maszgúf 2019/1: Hazatérő külföldi harcosok

2019 első Maszgúfjában Wagner Péter és Szalai Máté a hazatérő külföldi harcosok problémájáról beszélgettek, valamint egyén aktuális közel-keleti kérdésekről. Az adásból kiderül, hogy milyen intézkedéseket hoztak az európai kormányok a probléma kezelésére, valamint az is, milyen hibákat követett el az algériai, a török és az amerikai vezetés az elmúlt hónapokban.

Kilátás a hegyről 2019/7: Brexit - végjáték (?)

Az Egyesült Királyságnak 2019. március 29-ig kellett volna elhagynia az Európai Uniót. A kilépést szabályozó, a brit és az uniós tárgyalódelegációk által elfogadott egyezményt ehhez képest podcastunk felvételének idejére már háromszor utasította el a westminsteri törvényhozás. A Theresa May miniszterelnök által a rendezett kilépés zálogaként bemutatott szerződés elutasítása mellett azonban a brit képviselők semmilyen alternatíva (vámunió, új népszavazás, “Norvégia plusz”, alku nél...

Kilátás a hegyről 2019/6: Új korszak a nemzetközi kereskedelemben?

Folyamatos változás és rég nem tapasztalat feszültségek jellemzik napjaink nemzetközi kereskedelmi rendszerét. A USA és Kína közti kereskedelmi háborúval párhuzamosan az Egyesült Államok más jelentős kereskedelmi partnereivel szemben is igyekszik csökkenteni kereskedelmi deficitjét, ami számos konfliktust eredményez. Az Európai Unió sem lehet nyugodt, hiszen az Trump elnök többször kilátásba helyezte, hogy vámokkal sújthatja az európai autóipari cégek termékeit. Eközben egyre több szó esik a ...

Kilátás a hegyről 2019/5: Románia 2019 tavaszán

A következő podcastunkban Barabás T. János vezető kutatónk beszélgetett Pászkán Zsolttal, az EUROCOM sajtófigyelő Kft. tulajdonosával és Pataky Istvánnal, a Magyar Nemzet romániai tudósítójával az EP- és elnökválasztási évben lévő Románia belpolitikai zavarairól, valamint szomszédunk EU-s és regionális politikájáról.

Kilátás a hegyről 2019/4: NATO évfordulók: megújult szövetség vagy kiöregedett aggastyán?

A negyedik podcast adásunkban Varga Gergely munkatársunk beszélgetett Wagner Péterrel (KKI), Csiki-Varga Tamással (NKE SVKI) és Jójárt Krisztiánnal (NKE) a NATO évforduló kapcsán a 20 éves tagságunk tapasztalatairól és a szövetség előtt álló belső és külső kihívásokról.

Kilátás A Hegyről 2019/3: A japán gazdaság és külpolitika dilemmái

Japán legendás gazdasági ereje napjainkban is érezhető és világszinten jelentős, azonban feltörekvő szomszédainak köszönhetően a viszonyítási alap más lett, az erősorrend megváltozott, nem függetlenül attól, hogy az ország illetve az utóbbi évtizedben csak igen mérsékelt gazdasági növekedésre volt képes. A világpolitikai és a demográfiai helyzet jelentős nemzetközi és belföldi kihívások elé állítja a gazdasági nagyhatalmat. Hogyan reagál erre a japán politika? Hogyan képesek kezelni a migráci...