Tovább a tartalomra

Martonyi János: Nyitás és identitás Geopolitika, világkereskedelem, Európa

Időpont: 2018. június 20., szerda 17:00 - 19:00 Helyszín: Külügyi és Külgazdasági Intézet - 1016 Budapest, Bérc utca 13-15, Magyarország Térkép

A Külügyi és Külgazdasági Intézet és a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány tisztelettel meghívja Önt és a téma iránt érdeklődőket Martonyi János:  Nyitás és identitás Geopolitika, világkereskedelem, Európa című könyvének bemutatójára.

Köszöntőt mond:

Schőberl Márton

igazgató, nagykövet

 

A kötetről beszélget:

Martonyi János

Magyarország volt külügyminisztere

 

Németh Zsolt

az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, országgyűlési képviselő

 

Várady Tibor

egyetemi tanár, professzor emeritus

 

A rendezvény időpontja:

2018. június 20. (szerda) 17:00 óra

 

Helyszíne:

Külügyi és Külgazdasági Intézet

1016 Budapest, Bérc utca 13-15.

 

A rendezvény nyelve magyar.
Az eseményt követően frissítőt szolgálunk fel.

 

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a rendezvényre jelentkezettek nagy száma - és a helyszín korlátozott befogadóképessége - miatt további regisztrációt nem áll módunkban befogadni! Megértésüket köszönjük, az eddig regisztrált érdeklődőket szeretettel várjuk!

 

A rendezvényen film- és hangfelvétel csak a KKI előzetes, írásos engedélye alapján készíthető.

Adatait az Európai Unió és Magyarország törvényi előírásai szerint kezeljük. Amennyiben nem kíván a továbbiakban értesítést kapni a KKI rendezvényeiről, erre az e-mail címre küldött (leiratkozás tárgyú) levéllel tudja ezt jelezni

 

Bővebben  a kötetről

 „Az identitás és a nyitás tehát korántsem egymást kizáró, nem is ellentétes, hanem sokkal inkább egymást kiegészítő fogalmak. Ahogy nincs egyéni identitás közösségi identitás nélkül, úgy a közösségi identitások is egymásra épülnek, feltételezik egymást. Így vagyunk magyarok, közép-európaiak és európaiak és így vagyunk mindannyian tagjai a legnagyobb, sokak szerint a legnagyobb veszélynek kitett közösségnek, az emberiségnek.”

Ki lehet-e hát szabadulni a bezárkózás és a nyitottság közötti kötelező választás kényszeréből? Hogyan hatnak egymásra a geopolitikai és a világgazdasági változások? Gyorsul-e vagy lassul a globalizáció, a gazdaság, a kultúra és a technológia területén? Vannak-e abszolút érvényű univerzális értékek és normák? Hogyan alakítható a jog eszközeivel a világ? Hogyan lehet érvényesíteni a világkereskedelem szabályozásában a gazdasági, a fenntarthatósági és az emberi jogi szempontokat? Hogyan állítható helyre az egyensúly az európai integráció gazdasági, politikai és kulturális dimenziói között? Hogyan kapcsolódik egymásba az állami szuverenitás, a nemzeti, és az abból levezetett alkotmányos identitás? Hogyan jelentheti az európai kulturális identitás megerősítése a kontinens demográfiai és technológiai lemaradásával szembeni fellépés legjobb útját? Mit kell és lehet tenni a többszintű európai integráció kiépítésére irányuló törekvésekkel szemben?

A kötet többek között ezekre a kérdésekre az olvasóval együtt keresi a választ.