Tovább a tartalomra

A Csendes-óceáni Szövetség és a Visegrádi Csoport közötti együttműködés - Magas szintű munkacsoport-találkozó Budapesten

2018. június 5-én a Külügyi és Külgazdasági Intézet kerekasztal beszélgetést szervezett a Csendes-óceáni Szövetség és a Visegrádi csoport közötti szinergiákról, vezető szakemberek részvételével. Őex. María Verónica Chahin Sarah, a Chilei Köztársaság nagykövete, Adela Maestre Cuello, a Kolumbia Külügyminisztérium regionális integrációs és koncentrációs mechanizmusa igazgatója, Santiago Mateos Cibrián Latin-Amerika és a Karib-térség integrációért felelős főigazgató-helyettese - Mexikó külügyminisztériuma és Julio Alexis Taquía Salcedo, ideiglenes ügyvivő Peru budapesti nagykövetségéről - nyílt párbeszédet folytattak a V4 tisztviselőivel, Nagy Sándor Gyula (KKI vezető kutató) moderálásával.


A rendezvénynek célja az volt, hogy a Csendes-óceáni Szövetség és a Visegrádi csoport eszmecserét folytasson és megvitassa a kölcsönösen előnyös együttműködési lehetőségeket. Az esemény ideális lehetőséget teremtett a kösztviselők, kutatók és latin-amerikai szakértők számára, hogy azonosítsák a meglevő kihívásokat és azok megoldását.

Jelenleg azonban nincs magas fokú politikai és gazdasági együttműködés a Csendes-óceáni Szövetség és a Visegrádi Csoport országai között. Mindazonáltal vannak olyan közös értékek és érdekek, melyeken keresztül magasabb fokú munkakapcsolat alakulhat ki. Egy lehetséges kiindulópont az egyetemi integráció és az egyetemek szintjén folytatott eszmecserék előmozdítása lenne.

Mindkét szervezet célja, hogy intenzívebb együttműködést hozzon létre a közös érdekek azonosítása érdekében, a civil szervezetek, az egyetemek, a kutató inétezetek és más szervezetek szintjén. A szakértők egyetértettek abban, hogy a Csendes-óceáni Szövetség sikere abban a nyitottságban rejlik, ami a közös nemzetközi értékekre és koherens célokra épül. A gazdasági kohézión és a kereskedelmen túl a tagországok a blokkokon belül integrálódnak az idegenforgalom, az oktatás, a tudomány, a technológia fejlesztése és az általános információmegosztás révén.