Tovább a tartalomra

A japán Institute of Energy Economics kutatója a KKI-ben járt

2018. január 16-án Soicsi Ito, a tokiói Institute of Energy Economics vezető elemzője tett látogatást a Külügyi és Külgazdasági Intézetben, ahol globális energetikai trendekről, a közép-európai energiapiac kilátásairól, valamint a térség orosz és kínai kereskedelmi kapcsolatairól folytatott megbeszélést a KKI munkatársaival.


A tokiói székhelyű Institute of Energy Economics (IEE Japan) a világ egyik legnagyobb és egyben legrangosabb energetikai kutatóintézete, amely a japán kormánnyal és az ország főbb nagyvállalataival egyaránt szorosan együttműködik. A stratégiai előrejelzések és a globális energiabiztonsági folyamatok elemzése mellett gyakran él politikai javaslattételi szereppel is. Soicsi Ito, az IEE Japan vezető elemzője közép-európai kutatóútja során érkezett a KKI-be, ahol dr. Vasa László operatív igazgatóhelyettes, Goreczky Péter vezető elemző és Szőke Diána vezető elemző fogadták.

A megbeszélés főbb témái a magyar energiapolitika stratégiai céljai, valamint a térség országainak orosz kapcsolatai voltak. Emellett a kelet-ázsiai (elsősorban japán és kínai) befektetések közép-európai szerepére is kitértek a felek.