Tovább a tartalomra

A Portfolio konferenciáján tartott előadást a KKI kutatója

Donald Trump elnökségének várható gazdaság- és kereskedelempolitikai kilátásairól rendezett konferenciát 2017. március 3-án a Portfolio.hu. Az „Itt van Trump! Mibe fektessünk 2017-ben?” című rendezvény meghívott szakértői Németh Bence, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója, valamint Lencsés Gyula és Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfóliómenedzserei voltak. A rendezvényt Fekete Beatrix, a Portfolio elemzője moderálta.


Előadásában a KKI kutatója először Donald Trump elő- és elnökválasztási kampánya során elhangzott gazdaságpolitikai ígéreteket foglalta össze a közönség számára. Ezt követően a január 20-án beiktatott amerikai elnök tevékenységéről beszélt, elemezve a főbb gazdaság- és kereskedelempolitikai döntések végrehajtásához szükséges politikai és gazdasági kontextust. Kutatónk beszélt Trump protekcionista gazdaságpolitikai terveiről, a szabadkereskedelmi egyezmények felülvizsgálatának ígéretéről, a tervezett védelmi költségvetésemelésről, illetve a Keystone és Dakota Acces kőolajvezetékek körüli problémákról. Németh Bence szerint a Trump-adminisztráció legfontosabb gazdaságpolitikai hatással is bíró intézkedései az egészségbiztosítási reformcsomagra, az infrastruktúrális fejlesztésekre és az adórendszer körüli kérdésekre fognak összpontosítani.

A Raiffeisen Alapkezelő munkatársai Lencsés Gyula és Pekár Dávid ezt követően előadásaikban az amerikai jegybank jelenlegi és várható lépéseiről, a tőkepiaci mozgásokról, Donald Trump megválasztása óta eltelt időszak részvénypiaci hatásairól és elnökségének várható gazdasági kilátásairól beszéltek. A prezentációk után a közönségnek lehetősége nyílt kérdéseket intézni a panelbeszélgetés résztvevőihez. 

Galéria