Tovább a tartalomra

A Századvég Alapítvány migrációs válság konferenciáján vett részt kutatónk

2017. április 11-én a Századvég Alapítvány szervezésében került megrendezésre "A migrációs válság és a külföldről támogatott civil szervezetek" című konferencia, ahol Trócsányi László igazságügyi miniszter, Bakondi György, a Miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, és Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója tartottak előadást.


Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetésen részt vett kutatónk, Orosz Anna is. További meghívott szakértők voltak: Dezső Tamás, az ELTE Bölcsészettudományi Kar habilitált egyetemi docense, a Kar korábbi dékánja, Sántha Hanga, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója; illetve Tóth Norbert nemzetközi jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi docense. A beszélgetést Pindroch Tamás újságíró moderálta.

A kerekasztal-beszélgetés keretében a szakértők a migrációs válság számos aspektusát elemezték: a migráció okai mellett foglalkoztak a szíriai helyzettel, az EU fellépésének lehetőségeivel és kritikáival. A biztonsági kihívások közül kiemelt figyelmet kapott az Iszlám Állam, az erőszakos iszlám radikalizmusnak terjedése, és a nemzetközi terrorizmus. Kutatónk, Orosz Anna a fenti témákhoz kapcsolódóan a nyugat-balkáni aspektusokra világított rá, kezdve a nyugat-balkáni térségben jelen lévő migrációs nyomástól az európai integrációt érő kihívásokig. Emellett kitért arra is, miként érinti a radikálisok külföldi harcosokat toborzó tevékenysége a térséget, és hogy ennek hátterében milyen gazdasági, társadalmi és történelmi tényezők állnak.

A bővebb összefoglalót, illetve az eseményről készült fényképeket itt tekintheti meg.