Tovább a tartalomra

"Adapting to a More Dangerous World” címmel tartott előadást Rose Gottemoeller, a NATO helyettes főtitkára Külügyi és Külgazdasági Intézetben

„Adapting to a More Dangerous World” címmel tart előadást Rose Gottemoeller, a NATO helyettes főtitkára Külügyi és Külgazdasági Intézetben 2017. március 22-én. A Budapesten tartott NATO Transzformációs Szemináriummal párhuzamosan megtartott előadás a NATO adaptációs képességeit is érintette.


A beszélgetést Schőberl Márton, a KKI igazgatója nyitotta meg, aki Magyarország transzatlanti elkötelezettségét hangsúlyozta, illetve felhívta a figyelmet arra is, hogy az új kihívások tükrében a NATO-nak, mint szervezetnek is adaptálódnia kell.

Gottemoeller rövid előadásában előbb a Magyarország elkötelezettségét méltatta. Megemlítette a Székesfehérváron működő NATO Erőket Integráló Elem (NATO Force Integration Unit, NFIU) felállítását, a Baltikumba 2017 őszén küldendő magyar század telepítését, valamint a Magyar Honvédség koszovói és afganisztáni válságkezelésben játszott szerepét.

A helyettes főtitkár nagyon fontosnak nevezte a NATO adaptációs képességét. A szervezet azért tudta megőrizni szerepét, mert mindig képes volt változni. A hidegháború után először az 1990-es években, amikor elindultak az első válságkezelő műveletek, majd az ukrajnai válság után is, amikor épp a kollektív védelmi képességeket kellett megerősíteni. Oroszországról szólva megerősítette, hogy a NATO nem veszélyt akar jelenteni másokra, hanem a konfliktusok kialakulását akarja megakadályozni. Éppen ezért fontos cél a Moszkvával ápolt párbeszéd fenntartása. A NATO-EU kapcsolatokról szólva Gottemoeller kiemelte: jelenleg 40 különböző, katonai és nem katonai területen vizsgálják az együttműködés lehetőségét. A lényeg, hogy a vetélkedés helyett az együttműködés legyen a meghatározó és kiegészítsék egymás képességeit.

Kérdésekre válaszolva megerősítette, hogy a NATO-nak egyszerre feladata a védelem, az elrettentés és a párbeszéd folytatása Oroszországgal, de ugyanilyen fontos a Krím törvénytelen annexiója miatti bevezetett szankciók fenntartása is. A hidegháború alatt nagyon szűk volt a közvetlen kapcsolat lehetősége az orosz és az amerikai fél között, és szerencsére ez most mára megváltozott. A Brexit NATO-ra gyakorolt hatását a helyettes főtitkár nem tartja jelentősnek.

A Trump adminisztrációt több kérdés is érintette. Gottemoeller óvott attól, hogy a Trump-Merkel találkozót a sajtóhírek alapján ítéljük meg. Berlin továbbra az egyik legfontosabb tagja a szövetségnek, párbeszéddel és vitával pedig nincs semmi gond, de a kettő egyensúlyára van szükség. A védelmi költségvetésekről szólva, a helyettes főtitkár Trump elnököt fontos szövetségesnek nevezte, akivel közös a NATO érdeke, hogy a tagországokat a kiadások emelésére biztassa, hiszen az amerikai elnök kijelentéseinek következtében számos ország már most is meggyorsította a védelmi kiadások növelését.

A NATO nyugat-balkáni jelenléte kapcsán Gottemoeller elmondta: a térségben még mindig jelentős kihívások vannak, amelyekre a válasz az intézmények megerősítése és a védelmi képességek bővítése lehet. Az instabilitás, az alacsony életszínvonal és a korrupció továbbra is problémát jelent. A román nagykövet kérdésére válaszolva a helyettes főtitkár elismerését fejezte ki a román emberek iránt. A korrupció elleni harc fontos – mondta, a NATO egyik alapelve a jogállamiság.

Az eseményről készült képeinket közösségi oldalunkon tekintheti meg.