Tovább a tartalomra

Az EU Tanácsának elnöksége: észt–bolgár átadó esemény

2018. január 30-án került megrendezésre a Stronger Together – Mapping a New Path for the European Union rendezvénysorozat következő programja, mely az Európai Unió Tanácsának rotációs elnöki tisztségében a leköszönő észt és az érkező bolgár elnökség átadó eseménye volt. A rendezvény a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) és a Miniszterelnökség Európai Uniós Ügyekért Felelős Államtitkárságának közös programjaként valósult meg.


A kerekasztal-beszélgetésen Ulyana Bogdanska, a Bolgár Köztársaság magyarországi nagykövete, Rein Oidekivi, az Észt Köztársaság ausztriai, szlovákiai, magyaroroszági és svájci nagykövete, valamint Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára vett részt. A beszélgetést Almadi Sejla, a KKI kutatója moderálta.

Schőberl Márton igazgató köszöntő beszédét követően Rein Oidekivi értékelte az észt elnökséget. A nagykövet elmondása szerint az észt elnökség politikai szempontból egy igen intenzív időszakban vette kezdetét: mivel az Egyesült Királyság a Brexitre hivatkozva nem kívánta betölteni a rotációs elnöki tisztséget, az észt elnökség a tervezettnél fél évvel korábban kezdte meg működését. Továbbá számos fontos európai parlamenti választás volt az elmúlt fél évben. Összegezve az elnökség „nem sikerült rosszul”, ezt a kijelentést erősíti, hogy számos partnertől kaptak pozitív visszajelzést az elnökség lebonyolítása kapcsán. Rein Oidekivi elmondta, az észt elnökség prioritásai közül kiváltképp a digitalizáció kapott hangsúlyt. A nagykövet szerint ugyanakkor az észt–bolgár–osztrák elnökségi trió fő célkitűzései azonosak, legfeljebb a „szalagcímek” között lehetnek különbségek. Az európai integráció állapotára reflektálva kijelentette, az jobb állapotban van, mint egy évvel ezelőtt volt.

A bolgár elnökség előtti kihívások kapcsán Ulyana Bogdanska kijelentette, több mint „300 dossziét kell folytatniuk”, a digitális dosszié itt kiemelt fontossággal bír. A nagykövetasszony értékelése szerint az a tény, hogy a három egymást követő elnökség egy trióban dolgozik, különleges dinamikát ad az egész elnökségnek. Ugyanakkor hálás azért, hogy a bolgár elnökség a hármas közepén van, a lezáró elnökség ugyanis különösen nehéz feladat lesz. A bolgár elnökséget a biztonsági, stabilitási és szolidaritási témák fogják fémjelezni, ugyanakkor a Nyugat-Balkán európai integrációjának kérdését prioritásként kívánják kezelni.

Molnár Balázs beszédje elején megköszönte az észteknek, amiért elvállalták, hogy a Brexit következtében a tervezettnél korábban startoljon az elnökségük. Emlékeztetve az EU jelmondatára – egyesülve a sokféleségben – a helyettes államtitkár kijelentette, nem több, hanem jobb és erősebb Európára lenne szükség. A digitalizáció fontos terület, viszont látni kell, hogy globális szinten az EU nem úttörő ezen a területen. Migrációs és menekültügyi politika kapcsán Molnár úgy fogalmazott, Magyarország elutasítja a kötelező áthelyezési kvótákat, ugyanakkor a szolidaritást más úton kifejezésre juttatta, kiemelve a V4-ek Olaszországnak felajánlott pénzügyi hozzájárulását a tengeri határok védelmére. A schengeni vívmányok fenntartása magyar szempontból különösen fontos, a jelenlegi rendszer azonban úgy fest, hogy a külső határok nem eléggé; a belső határok azonban túlságosan biztosítottak. A Nyugat-Balkán a Visegrádi Csoport elnökségi tisztségét betöltő Magyarországnak is kiemelten fontos térség, melynek mielőbbi európai integrációja azért is fontos, mert más szereplők is érdekeltek abban, hogy Európától átvegyék a stafétát, amelyekkel nem feltétlen vallunk érdekközösséget.

Az eseményről készült fényképeket közösségi oldalunkon tekinthetik meg!