Tovább a tartalomra

Bemutatásra került a MENARA projekt legfrissebb kutatási eredménye a BRISMES konferencián

2018. június 28-án a MENARA projekt partnerei a 2018-as BRISMES konferencia keretén belül fórumot szerveztek  "A változó identitások és ideológiák hatása a regionális rendre 2011 után a Közel-Keleten és Észak-Afrikában" címmel a King’s College Londonban. A fórum célja  a Közel-Kelet és Észak-Afrika (MENA) geopolitikai regionális rendjét 2011 óta formáló ideológiai tényezők (eszmék, ideológiák, értékek) bemutatása és a projekt legújabb kutatási eredményeinek megvitatása volt.


Az előadók között szerepelt N. Rózsa Erzsébet is, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértője. A projektpartnerek közül részt vett a beszélgetésen Katerina Dalacoura (LSE), Silvia Colombo (IAI) és Djallil Lounnas (AUI) is.

Az eszmecserén felvetett és megvitatott kérdések között szerepelt

  • (a)    a kollektív identitás pluralizmusának hatása a változó állami-társadalmi kapcsolatokra Marokkóban, különös tekintettel az Amazigh esetre; továbbá
  • (b)    a dzsihádista aktivizmus paradigmáinak változásai a MENA-ban az Al-Kaidától az Iszlám Államig; valamint
  • (c)    a globalizáció hatása a MENA-ra és a régió hozzájárulása a demokráciához és az emberi jogokkal kapcsolatos globális diskurzusokhoz; és végül
  • (d)    a "forradalom" koncepciójának és gyakorlatának elemzése a MENA egyes országaiban (nevezetesen: Egyiptomban és Iránban), amely további akadémiai és politikaorientált kutatás tárgya.

A fórum fontos szerepet játszott a projekt és az azt megvalósító konzorcium általános ismereteinek terjesztésében.