Tovább a tartalomra

Donald Trump elnökségének 100 napja – értékelő kerekasztal-beszélgetés a KKI-ben

2017. május 11-én a Külügyi és Külgazdasági Intézet kerekasztal beszélgetést szervezett, melynek témája a Trump adminisztráció első száz napja volt. A beszélgetés meghívott szakértői Baranyi Tamás Péter, az Antall József Tudásközpont Kutatási vezetője; dr. Magyarics Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi docense, Ugrósdy Márton a Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese és kutatója, illetve Zord Gábor a Magyar Nemzet külpolitikai újságírója voltak. Az eseményt Németh Bence Attila, a KKI kutatója moderálta


2017. május 11-én a Külügyi és Külgazdasági Intézet kerekasztal beszélgetést szervezett, melynek témája a Trump adminisztráció első száz napja volt. A beszélgetés meghívott szakértői Baranyi Tamás Péter, az Antall József Tudásközpont Kutatási vezetője; dr. Magyarics Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi docense, Ugrósdy Márton a Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese és kutatója, illetve Zord Gábor a Magyar Nemzet külpolitikai újságírója voltak. Az eseményt Németh Bence Attila, a KKI kutatója moderálta.

A beszélgetés felvezető részében az elnökség aktuális kérdéseiről beszélgettek a szakértők, érintve James Comey, FBI igazgató lemondását, az amerikai-orosz kapcsolatok alakulását a Tillerson - Lavrov külügyminiszteri találkozó kapcsán, illetve Trump kül-és belpolitikai lépéseit.

A kerekasztal-beszélgetés további szakaszában egy-egy főbb világpolitikai kérdéskört elemeztek a szakértők. Szóba került az Iszlám Állam elleni harc, a dél-koreai politikai válság, Észak-Korea és Kína ügye, valamint az Egyesült Államok Európa-politikája is.

Zord Gábor szerint négy hónap elteltével még mindig kaotikus a helyzet a Fehér Házban, Trump stratégiája kérdéses, és elnökségének kiszámíthatatlansága komoly bizonytalansági tényezőt jelent. Az orosz-amerikai kapcsolatok hullámzása nem újdonság, történelmi aspektusból szemlélve pedig még kevésbé az – jegyezte meg Ugrósdy Márton. A KKI kutatója kiemelte, hogy az amerikai stratégiai érdekek változatlanok Trump megválasztásával, valamint a pragmatikus szemléletű külpolitikai lépések előtérbe kerülése sem lenne meglepő az elkövetkező hetekben. Baranyi Tamás Péter szkeptikusan látja Trump kritikáit a NATO-val kapcsolatban, hiszen a legnagyobb katonai szövetségi rendszer fenntartása és megerősítése az Egyesült Államok számára is kiemelten fontos kérdés. Magyarics Tamás szerint a NATO elengedhetetlen hídfőt képez az európai országok felé, ugyanakkor garantálja az Egyesült Államok primátusát a kapcsolatok katonai és politikai dimenzióiban egyaránt.  A távol-keleti eseményekkel kapcsolatban a kutatók egyetértettek abban, hogy Észak-Korea kérdése kiemelt feladatként fog megjelenni a Trump-adminisztráció biztonságpolitikai dimenziójában, ugyanakkor azt is kiemelték, hogy a Koreai-félszigeten tapasztalható feszültség enyhítésében az Egyesült Államok mellett Kína is megkerülhetetlen tényező.