Tovább a tartalomra

Donald Trump és a tábornokok címmel tartott kerekasztalt a Külügyi és Külgazdasági Intézet

„Donald Trump és a tábornokok” címmel tartott kerekasztal beszélgetést a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) október 10-én. A meghívott vendégek Dr. Szenes Zoltán, volt Honvéd Vezérkar Főnök, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanára; Ugrósdy Márton a KKI stratégiai igazgatóhelyettese; valamint dr. Wagner Péter a KKI vezető kutatója voltak. Az eseményt Németh Bence, a KKI kutatója moderálta.


A beszélgetés apropóját az adta, hogy a Trump-adminisztrációban három kulcsfontosságú beosztást is volt vagy nyugdíjazott tábornok tölt be: James Mattis a védelmi miniszter, H.R. McMaster (aki a mai napig aktív szolgálatban van) a nemzetbiztonsági főtanácsadó, John Kelly pedig a Fehér Ház kabinetfőnöke

Szenes Zoltán, a Magyar Honvédség volt vezérkari főnöke, jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanára bevezetőjében három dologra hívta fel a figyelmet. Egyrészt a civil-katonai kapcsolatok elmélete alapján a fegyveres erők tagjai nem politizálhatnak aktívan, ideális esetben semlegesek, csak tanácsadói szerepet töltenek be a politikai döntéshozók mellett, de ez most változni látszik. Ezt az elvet igyekeztek mindig betartani az amerikai kormányok, a második világháború utáni leghíresebb kivételt pedig George C. Marsall tábornok jelentette, aki a külügyminiszteri tárca (1947-49) után 1950-51 között a védelmi miniszter feladatait is ellátta. Harmadrészt Donald Trump neveltetése (katonai középiskolát végzett, ahol végig évfolyamelső volt) miatt megkülönböztetett tiszteletet érez a katonák felé.

Ugrósdy Márton, a KKI stratégiai igazgatóhelyettese szerint a tábornok megjelenése beleillik a Külügyminisztérium évtizedek óta tartó gyengülésének trendjébe. Ez nem a katonai vezetők hibája, csak még láthatóbbá teszi azt a folyamatot, ami még Rex Tillerson minisztersége előtt indult el. Ugrósdy azt is kiemelte: bár eddig a tábornokok jelenléte abszolút mérséklően hatott Trump elnök impulzív külpolitikájára, hosszú távon mégis csak veszélyeket rejthet, hogy a külpolitikai döntéshozatal kulcspozícióit olyan vezetők töltik be, akik egyformán szocializálódtak ezért gondolkodásuk is rendkívül hasonló.

Wagner Péter a KKI vezető kutatója hozzászólásában jelezte, hogy a tábornokok szokatlanul erős jelenléte azzal a bizalmi válsággal állhat kapcsolatban, amely Trump elnök kampánya idején fogalmazódott meg. Az akkor még elnökjelölt Trump saját republikánus táborában is komoly ellenérzéseket keltett, és republikánus adminisztrációk hagyományos hátországát jelentő elit nem volt hajlandó támogatni a lázadó jelöltet, és korábbi nyilatkozataik miatt a meghatározó republikánus szakértők többsége nem kaphattak szerepet a Trump-adminisztrációban. Másrészt a tábornok jelenléte az Obama időszak védelmi politikájára adott reakció is lehet, mivel a 2009-2017 között számos katonai vezető (köztük Mattis tábornok is), a politikai vezetéssel szembeni nézetkülönbségei miatt fejezte be idő előtt katonai karrierjét.