Tovább a tartalomra

Duna Bizottság – 70 év

2018. november 13-án a Külügyi és Külgazdasági Intézet a Duna Bizottsággal és a Külgazdasági és Külügyminisztériummal közösen konferenciát szervezett a Duna Bizottság megalapításának 70. évfordulója alkalmából, mely a „Danube Commission 70 years - Inland Navigation: Diagnosis, Institutions and Visions in Europe” címet viselte.


A rendezvény vendégeit elsőként Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója és Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára köszöntötte. Sztáray Péter kiemelte Magyarország elkötelezettségét a belvízi hajózás fejlesztésében. Ezt követően Oleg Tulea, a Moldovai Köztársaság budapesti nagykövete, a Duna Bizottság alelnöke, valamint az Európai Bizottság Közlekedési Főigazgatósága részéről Karla Peijs, a Rajna-Duna folyosó koordinátora felhívták a figyelmet az együttműködés fontosságára annak érdekében, hogy tovább erősítsék a közös munkát az EU által javasolt keretek között és képesek legyenek a térségben reformok megvalósítására.

A köszöntő beszédeket két panelbeszélgetés követte. Az első panel keretében a szakértők a belvízi hajózás kihívásait és lehetőségeit járták körül. Hangsúlyozták a rendelkezésre álló források felhasználásának és a belvízi szállítással kapcsolatos problémák fontosságát, miközben rámutattak a szektorban rejlő piaci lehetőségekre a kis- és középvállalkozók számára. A második panel témái a Duna és a belvízi hajózás jövője, víziói voltak. Az előadók egyetértettek abban, hogy a kooperáció nem csak a tagországok, a többi nemzetközi szervezet és az Európai Unió között fontos, hanem a más szállítási módszereket kínáló szereplőkkel is. Kiemelték a modern infrastruktúra és a környezetbarát lehetőségek fontosságát a szektorban. A panelbeszélgetések után a közönség számára lehetőség nyílt kérdéseket feltenni. A kérdések több területet átívelve rámutattak az infrastruktúra fejlesztés lehetőségeire, a más belvízi szállítási rendszerekkel való kapcsolatra, valamint arra, hogyan lehetne a fiatalok számára a modern technológia segítségével vonzóbbá tenni a szektort.

A konferenciát Gyurcsík Iván, a Duna Bizottság magyarországi állandó képviselőjének beszéde zárta, aki kiemelte a panelbeszélgetések legfontosabb kérdéseit és a szervezet főbb feladatait a jövőre való tekintettel.