Tovább a tartalomra

Kerekasztal-beszélgetés: mit várhatunk Bolsonaro elnökségétől Brazíliában?

A brazil elnökválasztás október 28-án tartott második fordulójában a sokszor szélsőséges kijelentéseiről elhíresült Jair Bolsonaro legyőzte a baloldali pártok támogatásával induló jelöltet. A Külügyi és Külgazdasági Intézet kerekasztal-beszélgetést szervezett annak kiderítésére, mit is várhatunk a jobboldali brazil elnöktől.


A brazil elnökválasztás értékelése jelentős fejtörést okozott a nemzetközi közvéleménynek: egyesek a brazil demokráciát féltik az újdonsült államfőtől, mások az elitellenes jelölt befutását ünneplik. Az eseményen Soltész Béla, az ELTE adjunktusa elmondta, Bolsonaro győzelme annak is köszönhető, hogy a baloldali szavazók jelentős része a második fordulóban nem a szíve szerint, hanem inkább Bolsonaro ellen szavazott. Ezzel szemben Bolsonaro hívei úgy érezhették, végre „eljött az ő idejük”, és egyfajta elégtételként élték meg a jobboldali jelölt megválasztását.

Ricz Judit, az MTA Világgazdasági Intézetének tudományos munkatársa elsősorban a brazil gazdaság helyzetét elemezte: szerinte az ország már túlesett pénzügyi válságának mélypontján, a helyzet ugyanakkor még mindig rossz. Éppen ezért Bolsonaro elnökségének középpontjában a gazdaságfejlesztés állhat. Ricz megjegyezte: Bolsonaro nem igazán ért a gazdaságpolitikához, éppen ezért pénzügyminisztere, a liberális, privatizáció-párti Paulo Guedes várhatóan nagy befolyást gyakorol majd az ország gazdaságára.

Nagy Sándor Gyula, a KKI kutatási igazgatóhelyettese szerint Bolsonaro mostanra finomított kezdetben radikálisan Kína-ellenes retorikáján, hiszen felismerte, a brazil export ötöde Kína felé irányul. Nagy kifejtette: bár Brazília közelebb mozdulhat Trumphoz – ez az izraeli brazil nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséből is kitűnik – Bolsonarótól nem várható teljes lojalitás az Egyesült Államok felé. A KKI kutatási igazgatóhelyettese elmondta: Bolsonaro kiutasíthatja azt a körülbelül 11 ezer kubai orvost is, akik az ország elmaradottabb területein biztosítják több millió brazil egészségügyi ellátását. És bár a paktum felmondása a kubai államnak anyagilag nagyon fájhat, a brazil elnök ezzel saját polgárait sodorja veszélybe. A kommunistaellenes Radikális elképzelései megvalósításához Bolsonarónak a parlamentre is szüksége lesz, ahol pártja csupán a mandátumok tizedével rendelkezik. Ugyanakkor a parlamenti többség elérése egyszerűnek ígérkezik, mivel a jobboldali képviselők aránya a brazil törvényhozásban meghaladja a 60%-ot. Ezzel az idei az eddigi legkonzervatívabb törvényhozás a brazil demokrácia történetében.

Galéria