Tovább a tartalomra

„Nippon babona – A magyar-japán kapcsolatok története” - Wintermantel Péter könyvének bemutatója

A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) 2017. április 3-án bemutatta az Osiris Kiadó és a KKI közös gondozásában kiadott: „ Nippon babona – A magyar-japán kapcsolatok története” című könyvet, amelynek szerzője Wintermantel Péter orientalista, kutató, diplomata.


A könyvbemutatón a megjelenteket Vasa László, a KKI igazgatóhelyettese köszöntötte, aki külön kiemelte a könyvek fontosságát a digitalizált világ korában. Kosuge Junichi, Japán magyarországi nagykövete gratulált a szerzőnek hosszú, kitartó munkájához, amelynek eredményeképp a könyv megszületett. A két ország közötti kapcsolat közel 150 éves múltjára tekintettel, a könyv megjelenésének időzítését, és az abban leírtak aktualitását is fontosnak találta.

Hidasi Judit japanológus, a Budapesti Gazdasági Egyetem professzora kiemelte a szerző Japánt érintő jártasságát és művének erényeit, többek között a sokrétű dokumentáció-típust alkalmazó tudományos hátteret, amelyet a szerző alkalmazott, illetve a mű horizontális fókuszát, ami kitekintést nyújt a kulturális, gazdasági és civil életre egyaránt.

Ablonczy Balázs történész, az ELTE Bölcsészettudományi karának docense a könyv szerzőjét téma iránti elkötelezettségének forrásairól és a műben megjelenő személyek és történetek részleteiről faggatta. Wintermantel Péter megjegyezte: a terület iránti érdeklődése abból fakadt, miszerint édesapjával szemben elveszített egy fogadást, amelynek következményeként egy nehéz nyelvet kellett választania, amelyet megtanul. Később a japán nyelv és kultúra iránti szeretete tovább sodorta a tudományos, szakmai és személyes pályája során, azokhoz a történetekhez, dokumentumokhoz és személyekhez, akik, és amelyek a könyvben megjelennek.