Tovább a tartalomra

„Nők a diplomáciában” kerekasztal-beszélgetés

2017. december 5-én a Külügyi és Külgazdasági Intézet adott otthont a „Nők a diplomáciában” című kerekasztal-beszélgetésnek, amely a sorozat márciusi eseményét követően, immár második alkalommal került megrendezésre. Az eseményt Schőberl Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója nyitotta meg.


A beszélgetésen részt vett Marie-France André, a Belga Királyság magyarországi nagykövete, Ulyana Bogdanska, a Bolgár Köztársaság magyarországi nagykövete, valamint Karima Kabbaj, a Marokkói Királyság magyarországi nagykövete. A kellemes, könnyed hangulatú beszélgetés során a nagykövetasszonyok saját tapasztalataikat osztották meg a hallgatósággal. A rendezvényt Szőke Diána, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője moderálta.

A három nagykövetasszony Magyarországról egybehangzóan azt mondta, hogy a diplomáciai körökben nő-barát hozzáállással találkoztak és bár a feladatok ellátása mellett nem marad sok idejük a társasági életre, szívesen ismerkednek a helyi lakosokkal és látogatják a budapesti és más magyar városok látványosságait.

Elmondták, hogy a karrier választást több tényező is befolyásolta mindhármuk esetében, de azt mindannyian megerősítették, hogy a karriert tudatosan megelőzte a család és mindenek előtt a gyerekek érdeke. Valamennyien hosszabb ideig tevékenykedtek országuk külügyminisztériumában, mielőtt külföldi kiküldetést vállaltak volna el. Kiemelték, hogy nőként a legnagyobb kihívást a pozíció elnyerése jelentette számukra, azonban utaltak arra, hogy a mindennapi feladataik ellátásában a férfiakkal nagyon kiegyensúlyozott a munkakapcsolat és nem érződik a nemek versengése a gyakorlatban.

A nagyköveti feladat ellátásához szükséges személyiségjegyekről érdeklődő kérdésre egyhangúan azt válaszolták, hogy erősnek, tudatosnak, függetlennek, ugyanakkor rendkívül rugalmasnak kell lenni, továbbá készen kell állni a nehéz döntések meghozatalára. Karima Kabbaj még azt is kiemelte, hogy egy nagykövetasszonynak tudnia kell időt találnia saját magára ahhoz, hogy minden más feladat során a megfelelő teljesítményt tudja nyújtani. Mindhárman egyetértettek abban is, hogy ezekkel az elvárásokkal mindenkinek a saját módján és személyiségének megfelelően kell megbirkóznia, nincsenek univerzális stratégiák és technikák erre. Marie-France André kollégáival egyetértésben azt is kiemelte, hogy nagyon fontos a megfelelő partner, férj támogatása és együttműködése egy ilyen jelentőségű szerep betöltéséhez.

Végül a hallgatósági kérdések kapcsán elmondták, hogy a legfőbb feladatuknak saját országuk és kultúrájuk képviseletét tekintik, és rendkívül büszkék arra, hogy ebben a pozícióban hozzájárulhatnak országuk pozitív megítéléséhez és nemzetközi kapcsolatainak alakulásához.