Tovább a tartalomra

Nők a diplomáciában

A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) 2017. március 9-én tartotta meg első „Nők a diplomáciában” című rendezvényét. A Nemzetközi Nőnap alkalmából szervezett kerekasztal-beszélgetés résztvevői H.E. Marie Antoinette Sedin, Palesztina nagykövete; H.E. Verónica Chahin Sarah, a Chilei Köztársaság nagykövete; valamint H.E. Maria Fe Pangilinan, a Fülöp-szigetek nagykövete voltak. Az eseményt Szőke Diána, a KKI vezető elemzője moderálta.

Köszöntőjében Schőberl Márton nagykövet, a KKI igazgatója felhívta a figyelmet a rendezvény aktualitására, illetve kiemelte a nők fontos szerepét a nemzetközi béke és biztonság megteremtésében, a gazdasági felemelkedés és a környezeti fenntarthatóság területén. Nagy Szilvia, a Fiatal Diplomaták Klubjának elnöke tartotta a megnyitó beszédet, melyben hangsúlyozta, hogy rendkívül hasznos lehet a diplomáciai pálya felé kacsingató fiatal nők számára, ha sikeres példákat láthatnának maguk előtt, esetleg női mentorokra találhatnának.

A kerekasztal-beszélgetés során a panelben ülő női nagykövetek mind személyes, mind szakmai tapasztalataikat megosztották a hallgatósággal. Egyebek mellett olyan kérdések kerültek terítékre, mint az esetleges nemi diszkrimináció, a családbarát foglalkoztatási intézkedések, illetve hogy milyen „női” tulajdonságok segíthetik az előremenetelt a diplomáciában. Ezt követően lehetőség nyílt arra, hogy a hallgatóság kérdezzen a nagykövetnőktől, például a karrierdöntéseikről, a személyes céljaikról, illetve a nők diplomáciai szerepéről általánosságban.