Tovább a tartalomra

“Stronger Together” rendezvénysorozat: A nemzeti identitás európai szerepe napjainkban

2018. március 7.-én került megrendezésre a „Stronger Together” elnevezésű rendezvénysorozat soron következő eseménye a Külügyi és Külgazdasági Intézetben (KKI), amely a nemzettudat európai szerepét járta körbe. A kerekasztal-beszélgetés a Miniszterelnökség Európai Uniós ügyekért felelős államtitkársága közreműködésével valósult meg.


A „Stronger Together” rendezvénysorozat keretében különböző európai nemzetiségű kutatók és politikai döntéshozók vitatják meg az Európai Unió előtt álló főbb kihívásokat. A mostani alkalom meghívott előadói Ludger Kühnhardt, a Center for European Integration Studies igazgatója (Németország), Molnár Attila Károly, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi docense (Magyarország), valamint João Pereira Coutinho, a Catholic University of Portugal professzora (Portugália) voltak. Az eseményt Szőke Diána, a KKI vezető elemzője moderálta.

A kerekasztal-beszélgetés egy általános körkérdéssel indult arra vonatkozóan, hogy a 21. században mennyire tekinthető relevánsnak a nemzettudat. Ludger Kühnhardt meglehetősen optimista hangvétellel az európai integráció különlegességeire hívta fel a figyelmet, mivel szerinte az Unió intézményrendszere kifejezetten segíthet megóvni és fenntartani a nemzeti identitást. João Pereira Coutinho a nemzeti identitást egyfajta politikát megelőző, alapvető társadalmi összekötőerőként jellemezte. Molnár Attila Károly történelmi távlatból közelítette meg a kérdést, és külön hangsúlyozta a multikulturalizmus és a migráció körüli viták szerepét a nemzeti öntudatról való gondolkodásunkban napjainkban.

Az esemény során emellett felmerült egy nemzetek feletti, európai identitás ügye, a nyugat- és kelet-európai nemzeti identitás közti különbségek történelmi gyökere, illetve az előadók szót ejtettek a regionális identitások szerepéről is (pl. Skócia, Bajorország vagy Katalónia eseteiben).