Tovább a tartalomra

CIVPOL – Civil Diplomacy on Migration Projekt

A Nemzetközi Visegrádi Alap által finanszírozott „Civil Diplomacy on Migration” nevű projekt célja, hogy a Visegrádi Négyek szerepét és fellépését elemezze a régióban zajló migrációs válság kezelésében, és ajánlásokat nyújtson a határigazgatással, a humanitárius / etnikai-vallási kérdésekkel és jogalkalmazással kapcsolatosan.


A jelenlegi migrációs válság jelentős kihívást jelent az Európai Unió és Európa egészére nézve. Ebben a földrajzi és politikai környezetben a Nyugat-Balkán térsége különleges és jelentős szerepet tölt be, amely a migrációs mozgások egyik fő útvonala. A projekt keretein belül végzett kutatás a V4 cselekvéseinek a régióban kifejtett hatására összpontosít, valamint további célja a jövőre vonatkozó ajánlások megfogalmazása.

A projekt három pillérét a határigazgatás, a humanitárius / etnikai-vallási kérdések és a jogi kérdések témaköre képezi, melyek vizsgálata során a kutatók azt a kérdést vizsgálják, hogy a V4-es intézkedések milyen mértékben segítettek a térség országai számára a válság kezelésében, és milyen mértékben egészítették ki az uniós struktúráktól kapott támogatást. Továbbá, értékelik a térségben található V4-narratíva befogadását, meghatározzák az uniós fellépés és a V4 országok intézkedései közötti szinergiákat. Az ajánlásoknak elő kell segíteniük a térségben a fokozott V4-es segítségnyújtást, kezelve az országok valódi szükségleteit, megkönnyítve és kiegészítve az uniós szinten meghatározott intézkedéseket, valamint javítani a kommunikációt a régióban és Európa egészében. Ennek eredményeképpen hat nyilvánosan elérhető, online podcast-beszélgetés jelenik meg a fent említett kérdésekkel kapcsolatban, valamint egy tanulmány is publikálásra kerül.

Projekt időtartama: 2017.01.15. – 2017.11.15.

Konzorciumvezető: KKI

Partnerek:

Projekt résztvevői:

  • Stauber Péter, külső szakértő
  • dr. Tóth Judit, külső szakértő

Költségvetés: A projektet a Nemzetközi Visegrádi Alap finanszírozta.

A projekt teljes költségvetése 12.000 EUR.

http://visegradfund.org/home/