Tovább a tartalomra
2016.12.20.

A Korán-égetés és a kandahári tömeggyilkosság lehetséges hatásai az afgán–amerikai kapcsolatokra

Balogh István és Wagner Péter elemzése.


2012 első negyedévében két olyan jelentős esemény is történt Afganisztánban, amely súlyosan negatív hatással volt az Egyesült Államok megítélésére és afganisztáni erőfeszítéseire. A bagrami légi bázison kialakított börtönkomplexumban elégetett Koránok, illetve a tizenhét ártatlan civil életét kioltó amerikai katona esete csak az utolsó csepp volt a pohárban. Nem sokkal korábban egy videofelvétel látott napvilágot, amin amerikai katonák tálib holttesteket gyaláznak meg, illetve afgán halottakkal pózolnak.

A mostani események hatására ismét felerősödtek azok a hangok, amelyek a kivonulás felgyorsítását követelik. A legfrissebb amerikai közvélemény-kutatások szerint az amerikai lakosság több mint fele véli úgy, hogy az Egyesült Államoknak akkor is ki kellene vonulnia Afganisztánból, ha az afgán biztonsági erők még nem állnak készen a feladataik teljes átvételére. A hosszas egyeztetések után 2012 elején látványos eredményeket (a katari tálib politikai iroda megnyitása, magas rangú tálib vezetők szabadon engedése a guantánamói börtönből) produkáló amerikai–tálib tárgyalások is leálltak, miután az események hatására a tálib vezetés bejelentette, hogy felfüggeszti azokat.

Bár valószínű, hogy csak időleges döntésről van szó, és a Talibán hamarosan visszatérhet a tárgyalóasztalhoz, az amerikai vezetés számára a „mikor” egyáltalán nem mindegy. Egyrészt választási év van, másrészt a washingtoni tervek szerint a májusi, chicagói NATO-csúcs előtt vagy alatt kerülne aláírásra az Egyesült Államok és Afganisztán között a 2014-től 2024-ig terjedő időszakra vonatkozó stratégiai egyezmény.

A teljes elemzés itt olvasható!