Tovább a tartalomra
2016.03.24.

A KKI értékelése az USA Titkosszolgálati Közösségének a 2016. évi biztonsági kihívásokkal kapcsolatos jelentéséről

Az alábbiakban összefoglaljuk és értékeljük az Amerikai Egyesült Államok titkosszolgálati koordinációs testületének (US Intelligence Community) a 2016-os évben jelentkező biztonsági kihívásokat áttekintő, James R. Clapper igazgató (Director of National Intelligence, DNI) által szignált és a washingtoni kongresszusnak 2016. február 9-i keltezéssel benyújtott jelentését.


A testület évente készíti el és mutatja be a kongresszusnak a jelentést, amelynek célja a politikai döntéshozók, a bűnüldöző szervek és más állami és nem állami szereplők segítése a várható nemzetközi eredőjű kihívások és kockázatok kezelésére való felkészülésben.

A dokumentum ismerteti az amerikai külpolitika főbb alapelveit, ugyanakkor a
biztonságpolitikát helyezi a központba. A szerzők a kihívások tipológiai és földrajzi felsorolása mellett az Egyesült Államok szövetségi rendszerére is érvényes megoldásokat javasolnak. Ezáltal felvértezi az Egyesült Államokat és szövetségeseit a következő években jelentkező kihívásokkal szemben, illetve jó esetben elősegíti azok megelőzését.

A jelentésből kiderül, hogy erősödnek az olyan biztonsági kihívások, mint a kibertér fokozott sérülékenysége és a terrorizmus terjedése. Ugyanakkor továbbra is Oroszország és a militáns iszlám marad az Egyesült Államokra leselkedő legfőbb veszélyforrás. A menekültválság, illetve a tömeges migráció globális következményeket is hordozó, egyre növekvő politikai, gazdasági és társadalmi nyomást gyakorol – elsősorban – az európai államokra. A Magyarország szűkebb térségében megjelenő – különösen az Ukrajnához köthető – orosz ambíciókkal kapcsolatban a katonai képességek növelésének a szüksége fogalmazódik meg, amely egyben a magyar partnerség építő jellegű alakításának az esélyét is fokozza.

A teljes elemzés itt elérhető!