70 év diplomáciai kapcsolatai Kína és Magyarország között – konferencia a KKI-ben

70 év diplomáciai kapcsolatai Kína és Magyarország között – konferencia a KKI-ben
2019-09-24 KKI
A Külügyi és Külgazdasági Intézetben (KKI) 2019. szeptember 23-án rendezett konferencia a Kína és Magyarország közti diplomácia kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából értékelte a két ország kapcsolatait, illetve fórumot biztosított az évfordulóra készülő tanulmánykötet szerzőinek, hogy bemutassák kutatási eredményeiket. A rendezvényt a KKI és a China-CEE Institute közösen szervezték.

A nyitóelőadók a kétoldalú kapcsolatok legkülönfélébb dimenzióit sorolták fel; a politikai találkozóktól a sport, az oktatás és a kultúra területét érintő együttműködésekig. Az előadók kiemelték a két ország közti kapcsolat mérföldköveit, külön hangsúlyozva az Övezet és Út Kezdeményezés (Belt and Road Initiative, BRI), illetve Magyarország keleti nyitás politikájának jelentőségét a kapcsolatok építésében.

Az egyes panelbeszélgetésekben elsősorban azok a kutatók kaptak helyet, akiknek a tanulmányai szerepelni fognak a 70. évforduló alkalmából, a KKI és a China-CEE Institute által közösen kiadandó tanulmánykötetben. A gazdasági kapcsolatokat elemző panelben a kétoldalú kereskedelem, a technológiatranszfer és a BRI vonatkozásait elemezték a kutatók. Kiemelték, hogy a technológiai fejlődés egyre átfogóbb lehetőséget ad majd a politikai rendszerek számra, hogy ellenőrizzék a társadalmakat, illetve bemutatták a kétoldalú befektetési és kereskedelmi kapcsolatok statisztikáit. A második panelbeszélgetésben többek között szó esett arról, hogy mennyiben jelenthet a kínai modell alternatívát Magyarország számára, illetve hogy az 1970-1980-as évek magyarországi gazdasági reformjai milyen érdeklődést váltottak ki a kínai közgazdászok körében. A harmadik panelben a hazánkban élő kínai fiatalok jövőbeli terveiről végzett felmérés eredményei hangzottak el, illetve egy kínai szakember a magyar nép és a magyar nyelv eredetéről szóló kutatásának eredményeit osztotta meg a hallgatósággal.