A Brexit és a Covid–19-járvány hatása és következményei a brit gazdaságra

A Brexit és a Covid–19-járvány hatása és következményei a brit gazdaságra
2021-05-26 Csenge Dobrai
Bocskor Kitti elemzése

Más országokkal összehasonlítva a Covid–19-járvány kiemelkedően súlyos károkat okozott az Egyesült Királyságban. Az ország gazdasága 2020-ban 9,9 százalékkal, az 1709-es nagy fagy óta a legnagyobb mértékben zsugorodott. Ezen felül annak ellenére, hogy 2020 végén sikerült az Európai Unióval megállapodásra jutniuk a jövőbeli kereskedelmi kapcsolatokról, Nagy-Britannia viszonya fő kereskedelmi partnerével jelentősen megváltozott, és a jelenlegi megállapodás nem oldott meg minden problémát.

A Brexit és a koronavírus két olyan gazdasági sokk, amely egymást tökéletesen kiegészítve a lehető legdurvább hatást fejti ki a gazdaság egészére nézve. A Brexit azoknak az ágazatoknak a többségét érintette és fogja érinteni, amelyek az EU-val folytatott határokon átnyúló kereskedelemre támaszkodnak. Eközben a koronavírus leginkább a nem forgalmazható szolgáltatásokat sújtotta, azokat, amelyek a személyes kapcsolatra támaszkodnak. Ez azt jelenti, hogy kevés szektor úszta meg sértetlenül: a gazdaság 69 százaléka érezte meg a koronavírus és a Brexit közül legalább az egyiket.

Az Egyesült Királyság kormánya különféle intézkedéseket vezetett be – a bértámogatástól az olcsó üzleti hitelekig és adókedvezményekig –, hogy segítse a vállalkozásokat és a háztartásokat a Covid–19 súlyos sokkjának átvészelésében. Mindezeknek, valamint a gyors oltási programnak köszönhetően az egyik első ország lehet, amelynek talpra áll a gazdasága. A gazdasági mechanizmusok 2022–23-ig maradnak érvényben, így a vállalkozások felhasználhatják azokat a Brexit következményeinek enyhítésére is. Ezek az intézkedések azonban csak átmeneti fellélegzést biztosítanak a Brexithez alkalmazkodó vállalkozások számára, hiszen nem erre, hanem a járvány rövid távú sokkjának kezelésére tervezték azokat, viszont az Egyesült Királyság új kereskedelmi kapcsolata az EU-val nemcsak rövid távú zavarokat okoz, hanem sok vállalkozás költségeit és nemzetközi versenyképességét is véglegesen megváltoztatja.

A gazdasági intézkedések azt mutatják, hogy a kormány tudatában van ennek, és egyidőben próbálja enyhíteni a Brexit hosszú távú negatív hatásait, valamint segíti a vállalkozásokat a pandémiából való kilábalásban. A jelenlegi intézkedésekből arra következtethetünk, hogy a kormány megkísérli a gazdaság szerkezetének átalakítását, hogy a jövőben nagyobb hangsúly legyen a megtermelt javakon a szolgáltatásokkal szemben, amelyek jelenleg az ország gazdasági teljesítményének 80 százalékát adják.

A teljes elemzés itt olvasható!