A bridge of understanding between Hungary and Ukraine

A bridge of understanding between Hungary and Ukraine
2019-10-04 KKI
2019. szeptember 25-én tartották Kijevben az” A bridge of understanding between Hungary and Ukraine” című rendezvényt. A kerekasztal-beszélgetés az ukrajnai International Centre for Policy Studies (ICPS) és a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) közötti partnerség első közös rendezvénye volt 2019-ben. A rendezvény témája a magyar-ukrán kapcsolatok aktuális helyzete, illetve a konfliktusos kérdések mélyebb értelmezése volt.

A rendezvényen felszólalt Vaszil Filipcsuk, az ICPS igazgatója, illetve Ugrósdy Márton, a KKI igazgatója is. A magyar-ukrán kapcsolatokat hosszabban elemezte Íjgyártó István, Magyarország kijevi nagykövete, aki felszólalásában kiemelte a kétoldalú kapcsolatok történelmi jelentőségét. A nagykövet szerint a két országnak szüksége van egymásra, hiszen nem csak kétoldalú viszonyról, de regionális kérdésről is beszélünk. Az előadásokat követően kerekasztal-beszélgetés következett, politikai döntéshozók, szakértők, volt és jelenlegi diplomaták részvételével. Az előadások elsősorban a 2017 őszén elfogadott új ukrán oktatási törvényre fókuszáltak, amely negatív hatással volt Budapest és Kijev kapcsolataira. Többen is egyetértettek abban, hogy az új ukrán vezetés változást hozhat a bilaterális kapcsolatokat illetően.

A rendezvény az ICPS és a KKI közötti partnerség első állomása volt, a közeljövőben további olyan közös programok, események várhatók, amelyek a két ország közötti párbeszéd elmélyítését célozzák.