A digitális jegybankpénz bevezetése és Kína súlya a világgazdaságban

A digitális jegybankpénz bevezetése és Kína súlya a világgazdaságban
2021-02-23 Csenge Dobrai

A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) 2021. február 12-én online kerekasztal-beszélgetést szervezett A digitális jegybankpénz bevezetése és Kína súlya a világgazdaságban címmel. A rendezvény szakértői Nagy Dániel kutató, a Hold Alapkezelő korábbi üzletág igazgatója, és Kolozsi Pál Péter, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója voltak.

Bevezetőjében Kolozsi Pál Péter elmondta, hogy a digitális átalakulás kihívást jelent az állami rendszerek részére, amelyre a jegybankok a digitális korhoz illő pénz kibocsátásával válaszolnak. Véleménye szerint a digitális jegybankpénz elterjedése drasztikus változást hozhat a pénzügyi rendszerek működésében, de még a társadalmak életében is. Az amerikai dollár globális hegemóniája kapcsán kifejtette, hogy egy valuta akkor válhat dominánssá világszinten, ha a kibocsátó ország pénzügyi rendszere is alkalmas erre, és mások is szívesen használják az adott valutát. Kína esetében még kérdéses, hogy az ország fel tud-e nőni ezekhez a kritériumokhoz, mivel a kínai állam jelenleg is korlátoz bizonyos tőkemozgásokat, és a jüannak is több árfolyama létezik egyszerre.

Nagy Dániel hangsúlyozta, hogy egyelőre csak valószínű forgatókönyvekről beszélhetünk a digitális jegybankpénz és a virtuális kínai valuta esetében. A nemzetközi elterjedését várhatóan segíteni fogja, hogy olcsóbbá és kényelmesebbé teszi a nemzetközi pénzügyi elszámolást. A szakértő nem számít arra, hogy a digitális változat bevezetésének köszönhetően a jüan átvenné a dollár globális vezető szerepét, ám várhatóan csökkenti annak erős dominanciáját. Az Út és Övezet Kezdeményezés jó platform arra, hogy Kína más országokkal közösen kikerülje a dollár alapú elszámolást.

Kína kapcsán elhangzott, hogy az ország növekvő globális befolyását nem feltétlenül pénzügyi megoldások fogják biztosítani, sokkal inkább a COVID-19 válság sikeres kezelése, vagy az Övezet és Út Kezdeményezés. A két szakértő szerint a digitális jegybankpénz bevezetésével az egyes államok megelőzhetik, hogy a különböző kriptovaluták megjelenése szétzilálja pénzügyi rendszereiket. Ezen felül válságkezelés esetén is erősebben támaszkodhatnak rá, illetve segítségével megőrizhetik az ellenőrzést a pénzmozgások fellett.

A teljes felvételt az alábbi linken vagy YouTube-csatornánkon érhetik el!