A Japán Külügyi Intézet kutatójának előadása

A Japán Külügyi Intézet kutatójának előadása
2019-09-16 KKI
Kínának és Japánnak egyaránt meg van a saját, nagyívű kezdeményezése országok és régiók összekapcsolására infrastruktúra fejlesztés révén. A Külügyi és Külgazdasági Intézetben tartott előadást Takeshi Miyai, a Japán Külügyi Intézet kutatója, a Think Visegrad vendég kutatója a két ország ez irányú stratégiájáról és a Közép- és Kelet-Európát érintő vonatkozásokról.

Takeshi Miyai megosztotta nézeteit az Övezet és Út Kezdeményezésről (Belt and Road Initiative, BRI) hangsúlyozva, hogy a BRI egy kísérlet Kína részéről, hogy vezető szerepre tegyen szert Ázsia gazdasági fejlődésében és integrációjában, tükrözve növekvő gazdasági és geopolitikai befolyását. A kezdeményezéssel kapcsolatos kritikák felsorolásakor kiemelte az értékelési mechanizmusok hiányát, egyes projektek fenntarthatatlan finanszírozását, illetve a kínai vállalkozások nyomasztó túlsúlyát. A japán kutató előadásában elemezte a Szabad és Nyitott Indo-csendes-óceáni térség (Free and Open Indo-Pacific, FOIP) stratégiát, amelynek során hangsúlyozta, hogy a japán kezdeményezés a „minőségi infrastruktúra” fejlesztést célozza, és többek között olyan elvekre épül, mint a tudás és tapasztalat megosztása a helyi közösségekkel, illetve a társadalmi és környezeti hatások figyelembevétele a projektek tervezésénél és megvalósításánál. Takeshi Miyai szerint bőven van lehetőség a két kezdeményezés közti együttműködésre, a FOIP pedig támogatni tudná a BRI-t abban, hogy egyre inkább a nemzetközi jó gyakorlatokkal összhangban valósuljon meg.

Ami a két kezdeményezés és Közép- és Kelet-Európa kapcsolatát illeti, a japán kutató kiemelte, hogy országa nem igazán vesz részt infrastruktúra fejlesztésben a régióban, ugyanakkor a japán vállalatok jelentős zöldmezős beruházásokat hajtottak végre a térség országaiban az elmúlt évek során. A régió országainak sokféleségéből különböző érdekek fakadnak, az uniós tagországok pedig kevésbé szorulnak rá azokra a fejlesztési forrásokra, amiket Kína vagy Japán tud esetlegesen felajánlani.