A KKI is részt vett Kína és Európa agytrösztjeinek találkozóján Pekingben

A KKI is részt vett Kína és Európa agytrösztjeinek találkozóján Pekingben
2019-12-18 KKI
Harmadik alkalommal került megrendezésre az a találkozó, mely lehetővé teszi a kínai és a közép- és kelet-európai agytrösztök párbeszédét és véleménycserét. Az előző konferencia helyszíne Budapest volt, a szervezést pedig a Külügyi és Külgazdasági Intézet vállalta. Az első találkozónak Lengyelország (Varsó) adott otthont 2016-ban.

A CIPHL által szervezett idei, kétnapos találkozót december 3-án tartották Pekingben.  A 3rd China-CEEC High-Level Academic Forum keretében a kínai és az európai partnerek konferencia keretében ismertették a kínai-európai együttműködésre, az „Egy Övezet, Egy Út” kezdeményezésre és a 17+1 formátumú közös fejlesztésekre, projektekre vonatkozó kutatásaikat. A találkozó alkalmával terítékre kerültek a lehetőségek és akadályok egyaránt, valamint a régiók közötti együttműködések szükségessége.

A panelbeszélgetések keretében olyan témákat érintették a partnerek, mint a „Kína és Közép- és Kelet-Európa Kapcsolatai az elmúlt 70 évben: áttekintés és kilátások”, a „Közös jövővel rendelkező közösség építése: Kína és Közép- és Kelet-Európa perspektívái”, „Övezet és Út Kezdeményezés” és „Közép- és Kelet-Európa: fejlesztés és kihívások” valamint „Kína gazdasági fejlődése: Közép- és Kelet-Európa perspektívái”. Az esemény résztvevői számos kínai és európai kutatói szervezettől érkeztek, ami lehetővé tette az eltérő nézőpontok megismerését.

A találkozón a Külügyi és Külgazdasági Intézet képviseletében Ilyash György kutató tartotta meg a „Hungarian openness towards Belt and Road Initiative: Hungarian priorities, expectations and opportunities” című előadását.

A szakmai program magába foglalta az Economic Daily médiakonglomerátumnál és a JD.COM vállalatnál tett látogatásokat.

Economic Daily vezető gazdasági napilap 58 regionális kirendeltséggel Kínában és tudósítókkal a világ több mint 20 országában. A gazdasági napilap a médiakonglomerátum vezető terméke 18 egyéb médiafelület között. A gazdasági napilap együttműködik a világ összes vezető gazdasági médiumával. A látogatás alkalmával bemutatott új Digitális Médiaközpont kezeli a kiadvány közösségi média felületeit stb.

JD.COM (Jingdong) pekingi központú kínai vállalat, az e-kereskedelem egyik vezető szereplője Kínában és a világban. A cég platformján 200 – 300 millió vásárló van jelen. A cég egyik fő partnere és résztulajdonosa az amerikai Walmart. A vállalat erőteljesen befektet az új technológiákba (Mesterséges Intelligencia, önvezető autók és robotok stb.) és jelenleg a világ legnagyobb drónos kiszállítási rendszerével rendelkezik.

A mostani fórumról részletesen beszámolt a kínai média, a program kapcsán elemezték a Kína és Közép- és Kelet-Európa közötti együttműködés jelenlegi helyzetét és fejlesztési lehetőségeit.