A klímaváltozás afrikai hatásai: Előadás a KKI-ben a marokkói nagykövetség közreműködésével

A klímaváltozás afrikai hatásai: Előadás a KKI-ben a marokkói nagykövetség közreműködésével
2018-05-17 Béla

2018. május 10-én a Külügyi és Külgazdasági Intézetben tartott nyilvános előadást Dr. Mohamed Ait Kadi, a marokkói Mezőgazdaság-fejlesztési Tanács elnöke. A rendezvény a budapesti marokkói királyi nagykövetség közreműködésével valósult meg.

Az eseményt Schőberl Márton, a KKI igazgatója nyitotta meg.  Köszöntőbeszédében kifejtette, hogy a mindennapi nemzetközi híráradat közepette komoly figyelmet kell szentelnünk az olyan hosszú távú globális folyamatokra is, mint a klímaváltozás.

Előadásában Dr. Mohamed Ait Kadi, a marokkói Mezőgazdaság-fejlesztési Tanács elnöke a globális felmelegedés afrikai hatásait mutatta be, ahol továbbra is az élelmezésbiztonság jelenti a legfőbb kihívást. Ennek megoldásában Marokkó kulcsszerepet vállal, két területen is: az ún. „Zöld Marokkó Terven”, valamint az afrikai mezőgazdaság modernizálását célzó „Adaptation of African Agriculture” (AAA) kezdeményezésen keresztül.

A „Zöld Marokkó Tervről” bemutatott kisfilmből kiderült, a program célja a marokkói mezőgazdaság technológiai fejlesztése, valamint ezáltal a munkahelyteremtés és az afrikai élelmiszerellátás javítása.

Az egész Afrikát célzó AAA kezdeményezést a marokkói kormány az ENSZ 2016-os marrákesi nemzetközi klímacsúcsán vetette fel. Ahogy Dr. Ait Kadi is kiemelte, Afrikában a globális felmelegedés nem csak környezeti, hanem komoly biztonsági és humanitárius következményekkel is jár. Éppen ezért az AAA kezdeményezés a mezőgazdasági és az élelmezési helyzet javításán túl a szegénység csökkentését és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást is elősegíti.

A rendezvényt követően a marokkói követség állófogadással készült a hallgatóság számára.