A magyar−dél-koreai kapcsolatok 30 éve

A magyar−dél-koreai kapcsolatok 30 éve
2019-07-09 KKI
A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) és a dél-koreai Institute of Foreign Affairs and National Security (IFANS) of the Korea National Diplomatic Academy (KNDA) közös szervezésében került megrendezésre 2019. július 5-én a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 30. évfordulója alkalmából a Korea and Hungary – 30 Years, Strategic cooperation for the future című konferencia. Az eseményt Baranyi András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium keleti kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkárának, Kyoo Sik Choe, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövetének, Ugrósdy Márton, a KKI igazgatójának és Bong-Geun Jun, az IFANS KNDA elnökének köszöntő szavai nyitották meg.

Az első panelt Szőke Diána, a KKI vezető elemzője moderálta „Diplomatic security cooperation between Central Europe and Korea” címmel, a résztvevők, Hae-Won Jun, az IFANS KNDA professzora, Ugrósdy Márton, a KKI igazgatója és Bartók András, a Nemzeti Közszolgálati egyetem tanársegédje a koreai−magyar együttműködés lehetőségeit tárgyalták. Kiemelendő, hogy amellett, hogy a koreai−magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel 30. évfordulóját ünnepeljük, a kelet-közép-európai országok közül Magyarország volt az első, aki felvette a diplomáciai kapcsolatot Dél-Koreával a rendszerváltás után. Szóba került a biztonságpolitikai−védelmi együttműködés mélyítése a két ország között, illetve az előadók kitértek az észak-koreai rakétaprogram fejleményeire is.

A második panel Nagy Sándor Gyula, a KKI igazgatóhelyettesének vezetésével gazdasági aspektusokra fókuszált, „Economic cooperation between Korea and Hungary in the context of changing global global economy” címmel. Seojou Kang, az IFANS KNDA professzora rámutatott, hogy a kis és közepes méretű országok nem tudnak egymással versenyezni együttműködés nélkül, a prosperitás alapja a kölcsönös tisztelet és érdeklődés lehet. Győrffy Dóra, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára az oktatás fontosságát hangsúlyozta, melynek átalakítása nélkül nem növelhetőek az innovációs kapacitások sem, míg Szunomár Ágnes, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának kutatója a Magyarországon lévő dél-koreai vállalatok adta gazdasági lehetőségekre hívta fel a figyelmet.