A magyar-izraeli kapcsolatok kilátásai

A magyar-izraeli kapcsolatok kilátásai
2017-10-18 Béla

2017. október 17-én a magyar-izraeli bilaterális kapcsolatokról tartott előadást Avi Dichter, a Knesszet Külügyi és Védelmi Bizottságának elnöke és Németh Zsolt a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke a Külügyi és Külgazdasági Intézetben (KKI). Az előadáson szó esett a Közel-Kelet jelenlegi geopolitikai viszonyairól, Izrael terrorizmus elleni küzdelméről, valamint a magyar-izraeli együttműködés lehetséges területeiről.

A köszöntőbeszédben Schőberl Márton, a KKI igazgatója kiemelte, hogy az Intézet nem első alkalommal rendez a magyar-izraeli kapcsolatokról szóló beszélgetést, és a jövőben is kíván ilyet szervezni, hiszen a Budapest és Tel Aviv közti reláció kiemelt fontosságú nem csak Magyarország, hanem a KKI kutatási portfóliójában.

Avi Dichter ezt követően bemutatta a Közel-Kelet előre nem látott eseményeit és fordulópontjait az elmúlt években. Irán nagyhatalmi ambícióit részletesebben is elemezte, rámutatva, hogy Irán miként avatkozik be a helyi konfliktusokba, illetve az iráni törekvések milyen fenyegetést jelentenek más térségbeli államok, például Izrael számára. Ezt követően Izrael terrorizmus elleni harcáról beszélt: véleménye szerint az öngyilkos robbantások megjelenése óriási sokkot okozott a társadalomban, amelynek feldolgozása hosszú időt vett igénybe. Magyarország esetében ezért azt javasolta, hogy bár az ország eddig szerencsésen elkerülte a támadásokat, jobb felkészülni és védekezni ellene, amelyhez elengedhetetlen a jól működő hírszerzés és határellenőrzés.

Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy a magyar és izraeli társadalmat összeköti a közös múlt és a közös kulturális gyökerek. Kiemelte, hogy a Magyarországon élő zsidó közösség fontos szerepet játszik a két ország közötti kapcsolatok alakulásában. Magyarországnak és Izraelnek legfőbb közös érdeke a biztonság és a prosperitás, ezért a védelemipar lehet az együttműködés egyik fontos területe.