A volt thai külügyminiszter előadása a KKI-ben

A volt thai külügyminiszter előadása a KKI-ben
2017-10-13 Béla

2017. október 5-én Tej Bunnag, Thaiföld korábbi külügyminisztere tartott előadást a Külügyi és Külgazdasági Intézetben (KKI). Az előadás során ismertette Wan Waithayakon thai királyi herceg, az ENSZ Közgyűlés korábbi elnökének szerepét az 1956-os magyar forradalom idején. A rendezvény a budapesti thai királyi nagykövetség közreműködésével valósult meg.

Köszöntőbeszédében dr. Vasa László, a KKI operatív igazgatóhelyettese mutatta be a thai-magyar kapcsolatok főbb mérföldköveit, valamint az 1956-os forradalom központi szerepét a 20. századi magyar történelemben és nemzeti identitásban. Ezt követően Őexc. Jakkrit Srivali, a Thaiföldi Királyság budapesti nagykövete vezette fel Tej Bunnag korábbi thai külügyminiszter előadását.

Tej Bunnag beszédében személyes anekdotákkal és történelmi párhuzamokkal festette le a hallgatóság számára az 1956-os magyar forradalom hidegháborús kontextusát. Ebben az időszakban Wan Waithayakon thai királyi herceg szolgált az ENSZ Közgyűlésének elnökeként, aki kiemelt figyelmet szentelt a magyarországi eseményeknek. Elnöksége alatt számos ENSZ Közgyűlési határozat is született a kérdésben a thai delegáció közreműködésével, melyek a magyar nép szuverenitását és szabadsághoz való jogát hangsúlyozták. Tej Bunnag emellett arra is emlékeztetett, hogy a forradalmat követően a thaiföldi Vöröskereszt adományokkal támogatta a magyar menekülteket.

Dr. Balogh András, az Eötvös Loránd Tudományegyetem történész professzora, volt bangkoki nagykövet felszólalásában párhuzamot vont Thaiföld és Magyarország korabeli történelmi helyzete között, mivel mindkét ország a világpolitikai események sodrásában kereste a helyét.

A rendezvényt követően állófogadásra került sor, ahol a thai gasztronómiai különlegességekről a thai királyi nagykövetség gondoskodott.