Amerikai választások 2020: végső visszaszámlálás a Gellért-hegyről

Amerikai választások 2020: végső visszaszámlálás a Gellért-hegyről
2020-11-02 KKI1

Nem túlzás azt állítani, hogy 2020 talán leginkább várt nemzetközi eseménye az amerikai elnökválasztás. Míg a nemzetközi várakozások általában Joe Biden győzelmét vetítik előre, és sokan szorítanak is érte, az amerikai társadalom politikai állapota alapján rendkívül kiélezett küzdelemre lehet számítani. A szakértők, Ugrósdy Márton, Baranyi Tamás és Csizmazia Gábor segítségével az esélyekről és a mögöttük meghúzódó politikai-társadalmi folyamatokról beszélgettek Varga Gergely moderálásával.

Az előadók kiemelték, a választás az ún. csatatér államokban fog eldőlni, vagyis abban az 5-6 államban, ahol mindössze néhány százaléknyi különbséget mérnek a két jelölt között. Ezek helyszínek a négy évvel ezelőtti választáshoz képest nem igazán változtak, így Florida, Észak-Karolina, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin és Arizona lesznek idén is azok az államok, amelyekre leginkább érdemes figyelni. Csizmazia Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy az elnökjelöltek nem véletlenül ide koncentrálják fellépéseiket az utolsó napokban. Az előadók egyetértettek abban, hogy a választók alapvetően belpolitikai ügyek mentén, így a gazdaság helyzete, a koronavírus kezelése és a faji-ideológiai kérdések megítélése mentén fogják leadni szavazataikat, külpolitikai témák – Kína kivételével – nem igazán számítanak fontosnak.

Baranyi Tamás külön kitért a kisebbségek politikai preferenciáira, utalva egyben a KKI témában megjelent friss összeállítására. Eszerint Joe Biden számíthat a legnépesebb kisebbségek – latinók, afroamerikaiak, ázsiaiak – szavazatainak többségére, ám Donald Trump várhatóan nem szerepel majd rosszabbul körükben, mint a megelőző választások republikánus jelöltjei.

Ugrósdy Márton a jövőről szólva kifejtette, hogy egy esetleges Biden-győzelem sem eredményezne drasztikus fordulatot az amerikai külpolitikában. Számos olyan strukturális tényező van, amelyek miatt az Egyesült Államok Kínával vagy éppen Európával fennálló vitái változatlanul napirenden lesznek, beleértve kereskedelemi kérdéseket, az 5G hálózattal kapcsolatos kérdéseket vagy éppen az Oroszországhoz fűződő viszonyt.

A teljes felvételt az alábbi linken vagy YouTube-csatornánkon nézhetik meg!