Az Ázsia–Európa-találkozó folyamata: szerepek és kilátások

Az Ázsia–Európa-találkozó folyamata: szerepek és kilátások
2020-03-17 KKI
Szakáli Máté angol nyelvű elemzése

Az Ázsia–Európa-találkozó (ASEM) egy, a két kontinens, valamint a régióik közötti informális és rugalmas párbeszéd, illetve együttműködés előmozdítása érdekében 1996-ban létrehozott kormányközi folyamat. Az elmúlt évtizedekben az ASEM az egyik kulcsfontosságú globális szereplővé vált, amely a kölcsönös politikai bizalom építését, a gazdasági együttműködés erősítését, a globális kihívások együttes kezelését és a politikai kezdeményezések megszületését kívánja az informális párbeszéd révén elősegíteni.

Annak ellenére, hogy az ASEM tekinthető az Ázsia és Európa közötti legbefolyásosabb átfogó partnerségi platformnak, az immár 24 éves folyamat ma is hasonló kihívásokkal és kritikákkal szembesül, mint az első évek során. Például kevéssé van jelen a köztudatban, és a működése is kevéssé látható, az eredményei pedig nehezen számszerűsíthetők és értelmezhetőek. Ebben a kontextusban a jelen elemzés egy széles körű áttekintést nyújt az ASEM-folyamatról, annak szerepevolúciójára és -kilátásaira összpontosítva.

***

The Asia–Europe Meeting (ASEM) is an inter-regional, inter-governmental process established in 1996 to foster informal, flexible dialogue and cooperation between Asia and Europe. In the last few decades ASEM has become one of the key global actors that aim to provide a platform for building mutual political trust, strengthening economic cooperation, tackling global challenges together, and promoting the exchange of ideas and best practices, thus providing a breeding ground for new policy ideas.

ASEM can be regarded as the most influential comprehensive partnership platform between Asia and Europe, through which various connectivity initiatives have materialised. Still, the 24-year-old ASEM process faces similar challenges and criticism today as it did during its early years, as it lacks public awareness and visibility, and its achievements are not easily quantifiable. Given this context, this paper provides a broad-brush overview of the ASEM process from the perspective of its role evolution and role prospects.

A teljes angol nyelvű elemzés itt olvasható!