Az EU–Kína befektetési megállapodás

Az EU–Kína befektetési megállapodás
2021-02-17 Csenge Dobrai

A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) 2021. január 29-én online kerekasztal-beszélgetést rendezett „Az EUKína befektetési megállapodás” címmel. A beszélgetés résztvevői Kusai Sándor, a PPKE BTK címzetes egyetemi docense, Magyarország volt pekingi nagykövete, illetve Wolf Csabaa Baker McKenzie Ügyvédi Iroda vezető Kína-szakértője, Magyarország volt pekingi külgazdasági attaséja voltak. Az eseményt Salát Gergely, a KKI vezető kutatója moderálta. 

Bevezető előadásában Wolf Csaba ismertette az EU-Kína átfogó befektetési megállapodás (CAI) megszületésének körülményeit, illetve főbb pontjait. Az elhangzottak szerint a megállapodás lényege, hogy azonos lehetőségeket teremt az európai cégeknek a kínai piacon, mint amilyenekkel a kínaiak Európában eddig is rendelkeztek, mivel az európai piac sokkal nyitottabb volt, mint a kínai. Az európai befektetőknek ezentúl nem lesz kötelező kínai partnerrel vegyes vállalatot alapítani, ha Kínában akarnak befektetni, és a technológiaátadási kényszert is eltörlik. Ugyanakkor az nincs egyértelműen kommunikálva, hogy az EU milyen engedményeket tett Kínának. 

Kusai Sándor a CAI stratégiai és geopolitikai kontextusáról és jelentőségéről beszélt. A volt nagykövet szerint a megállapodás az USA és Kína között zajló – immár új hidegháborúnak is nevezhető – konfliktus keretében értelmezendő. Az EU jelenleg egyszerre gazdasági óriás és stratégiai törpede az európai vezetők körében egyértelműen megjelent a stratégiai önállóság bővítésének koncepciója, s ennek egyik megnyilvánulása a CAI. A megállapodás hivatalos megkötését mind Európán kívülről, mind belülről bizonyos erők igyekeznek majd megakadályozni, de az előadó szerint az 75%os valószínűséggel életbe fog lépni. 

Az eseményt a CAI konkrét tartalmával és várható kínai betartásával kapcsolatos kérdések és válaszok zárták. 

A teljes felvételt az alábbi linken vagy YouTube-csatornánkon érhetik el!