Az eurózóna jövőjéről szóló kerekasztal-beszélgetés a KKI-ben

Az eurózóna jövőjéről szóló kerekasztal-beszélgetés a KKI-ben
2018-03-23 Béla

Március 21-én a „Stronger Together – Mapping a New Path for the European Union” rendezvénysorozat keretében a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI), valamint a Miniszterelnökség Európai Uniós Ügyekért Felelős Államtitkársága kerekasztal-beszélgetést szervezett „Az euró jövője: a valutaövezet reformja és az eurózónán kívüli államok kilátásai” címmel.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői az euróövezet jövőjének alakulását Magyarország és egyéb eurózónán kívüli tagországok szempontjából közelítették meg, elemezve az aktuális gazdasági folyamatokat.  Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója az aktuális reformtervekről beszélt előadásában, azok támogatottságáról, valamint az aktuális politikai és gazdasági kihívásokról, amelyek az Európai Uniót és az euróövezetet érintik. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. vezető elemzője az euróövezet jövőjéről, az euró hazai bevezetéséről szóló korábbi érvekről, az MNB jelenlegi álláspontjáról, valamint a nem eurózóna tagállamok jelenlegi pozíciójáról beszélt mélyrehatóan. Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára ismertette a kormány álláspontját a közönséggel, kitérve a többéves pénzügyi keretre, a külföldi munkavállalás és a kiküldetési irányelv kérdésére, a magyar gazdaság versenyképességére és a Brexit utáni kihívásokra.

A rövid előadások után a szakértők válaszoltak a közönség kérdéseire, amelyek a politikai és gazdasági érvek súlyára, az euró bevezetésének társadalmi támogatottságára és a csatlakozáshoz szükséges gazdasági környezetre fókuszáltak. A beszélgetést Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese moderálta.