Az iráni nukleáris megállapodás halott?

Az iráni nukleáris megállapodás halott?
2018-05-25 Béla

2018. május 18-án a Külügyi és Külgazdasági Intézetben tartott nyilvános kerekasztal-beszélgetésen Dr. N. Rózsa Erzsébet, Dr. Magyarics Tamás és Szalai Máté vitatták meg az iráni nukleáris megállapodás jövőjét Dr. Wagner Péter moderálása mellett.

Mind a három szakértő egyetértett abban, hogy a nukleáris megállapodás Iránra nézve egyelőre még életben van. Ennek több oka is van, legfőképpen az, hogy Oroszország és Kína mellett az Európai Uniónak is gazdasági érdeke kötődik az országhoz, így a kapcsolataikat igyekeznek rendezetten, a kölcsönös érdekek mentén erősíteni. Amennyiben az európai nagyvállalatok kivonulnának az Egyesült Államok gazdasági szankciói miatt az országból, úgy Irán Oroszország és Kína felé erősítené meg kapcsolatait. Kérdéses ugyanakkor, hogy az Európai Unió ellen tud-e állni az amerikai gazdasági nyomásgyakorlásnak.

A meghívott szakértők szerint az atommegállapodásból való amerikai kilépés ellenére sem az Egyesült Államoknak, sem annak legnagyobb közel-keleti szövetségeseinek (Izraelnek és Szaúd-Arábiának), sem Iránnak nem érdeke háborús helyzetet teremteni. Washington pontos céljait még nem látni, mindenesetre a lépés egyelőre nem illik be a korábban meghirdetett külpolitikai irányba. Az Iránnal szembeni bizalmatlanság fő oka Teherán közel-keleti politikája, illetve rakétafejlesztési programja, ami N. Rózsa Erzsébet szerint alapvetően a regionális ellenfelek elrettentéséhez szükséges.

Végül az előadás kérdésére, miszerint, az „iráni nukleáris megállapodás halott?” a szakértők azt az egyértelmű választ adták, hogy egyelőre sem az Európai Unió tagországainak nem áll érdekében felrúgni ezt a megállapodást, sem Oroszország, sem Kína nem fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsában megszavazni a kollektív szankciókat Iránnal szemben. Azt egyelőre még nem látni ugyanakkor, hogy az iráni belpolitikai folyamatok és a növekvő nyomásgyakorlás változtat-e ezen az állapoton.