Az izraeli nagykövet előadása a Külügyi és Külgazdasági Intézetben

Az izraeli nagykövet előadása a Külügyi és Külgazdasági Intézetben
2020-06-05 KKI1

A Külügyi és Külgazdasági Intézetben, május 27-én Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete tartott online előadást. A „Közel-Kelet és Európa előtt álló kihívások a Covid-19 tükrében – egy izraeli perspektíva” című rendezvényt Baranyi Tamás Péter, a KKI stratégiai igazgatóhelyettese moderálta.

Hadas-Handelsman nagykövet úr előadásában az új koronavírus jelentette közös kihívásokról beszélt Európában és a Közel-Keleten. Hangsúlyozta, hogy az izraeli válságkezelés sikeresnek tekinthető, amely az intézkedések gyors meghozatalának, szigorúságának, az egészségügy technológiai fejlettségének, illetve a járvánnyal szembeni fellépés objektív megközelítésének köszönhető, vagyis annak a megfontolásnak, amely nem a betegek panaszaira, hanem objektíven kimutatható tünetekre és jellemzőkre fókuszált. Az izraeli kormány kifejezetten nagy hangsúlyt fektetett az ortodox és az arab közösségek védelmére, amelynek a nagykövet szerint pozitív társadalmi következményei lesznek. Jelenleg az állam feladata a gazdaság és a társadalom újranyitásának biztonságos levezénylése. A nagykövet rámutatott, hogy Közép-Európa államai is jól kezelték a válságot, de az Európai Unió kevésbé hatékonyan tudott hozzájárulni a tagállami fellépésekhez.

A közönségkérdésekre reagálva Hadas-Handelsman dicsérte az izraeli-V4 kapcsolatok jelenlegi állapotát, de hangsúlyozta, hogy továbbra is nagy kihasználatlan potenciál van egyes területeken (például az egészségügyi eszközök gyártásában és terjesztésében). Osztotta a járványhelyzetben használt megfigyelőrendszerekkel kapcsolatos aggályokat az állampolgárok személyiségi jogainak érvényesülése tekintetében, de azokat hatékony eszköznek találta, és megfelelő jogi garanciák mellett használhatónak tekinti.

A teljes (angol nyelvű) felvételt az alábbi linken vagy YouTube-csatornánkon érhetik el!