Az USA és Kína versenyfutása: ki lesz a jövő technológiai szuperhatalma?

Az USA és Kína versenyfutása: ki lesz a jövő technológiai szuperhatalma?
2020-05-20 KKI1

A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) 2020. május 7-én online kerekasztal-beszélgetést szervezett Az USA és Kína versenyfutása – ki lesz a jövő technológiai szuperhatalma? címmel. A rendezvény szakértői Moldicz Csaba, a Budapest Gazdasági Egyetem Keleti Üzleti Akadémiai Központ kutatásvezetője, valamint Novák Tamás tudományos és technológiai attasé voltak.

Nyitó prezentációjában Moldicz Csaba elmondta, hogy a technológiai fejlettség fontosabb indikátorai alapján egyértelműen látszik, hogy az USA még mindig megelőzi Kínát a technológiai verseny több területén is. Azok a mutatók, amelyekben Kína áll jobban, elsősorban az ország méretére vezethetők vissza, mint például a tudományos publikációk vagy a mérnöki szakokon végzett hallgatók száma. Emellett vannak olyan új területek, ahol Kína közvetlen állami beavatkozással jelentős pénzügyi és emberi erőforrásokat koncentrál. Ez a stratégia komoly eredményeket hozott az elmúlt években a mesterséges intelligencia és az 5G infrastruktúra terén. Az amerikai és a kínai megközelítés fő különbsége, hogy az USA támaszkodhat a saját vállalatai által kiépített, önálló technológiai ökoszisztémájára, melyet politikai szövetségesei is támogatnak, míg Kína most építi saját ökoszisztémáját, amely valószínűleg zártabb rendszer lesz. Éppen ezért kiemelten fontos az a vita, amely a kínai cégeknek az érett európai piacra történő belépése kapcsán zajlik.

Novák Tamás elmondta, hogy a Kínától való félelem a kereskedelmi háborún és az 5G kiépítésén túlmenően számos egyéb területen is erőteljesen megjelent az USA-ban. Hozzátette, hogy 2017-ről 2018-ra korábban nem látott mértékben nőttek a K+F kiadások az Egyesült Államokban, ami GDP arányosan rekord magas szintet jelent. Az ország nagyjából háromszor annyit költ alapkutatásra, mint Kína.

Moldicz Csaba hangsúlyozta, hogy Kína is növekvő mértékben képes arra, hogy hallgatókat, tehetségeket, tudósokat vonzzon, akik közül egyre többen érkeznek az Övezet és Út országaiból. Novák Tamás hozzátette, hogy az USA-ban a magas tudományos és műszaki ismereteket igénylő munkaköröket betöltő szakemberek jelentős része külföldön született, ami az ország meglévő vonzerejét bizonyítja ezen a téren. A felsőoktatásban jelentős a külföldi diákok száma, ám a válság mindezen változtathat, a beszűkülő munkaerőpiac és az utazási korlátozások miatt. A technológiai verseny kapcsán egy tanulmányra utalva „szuperhatalmi maratonfutásról” beszélt, amelyre nincs minden szempontból felkészülve az USA. A pluralista politikai berendezkedés a koncentrált K+F stratégia megvalósításának akár akadálya is lehet.

A teljes felvételt az alábbi linken vagy YouTube-csatornánkon érhetik el!