Ázsiai Diplomata Napok – zártkörű multilaterális egyeztetés a KKI-ben

Ázsiai Diplomata Napok – zártkörű multilaterális egyeztetés a KKI-ben
2017-05-17 Béla

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) „Ázsiai Diplomata Napok” programja keretében a Minisztérium képviselői megbeszélést folytattak a Magyarországra érkező dél- és kelet-ázsiai diplomatákkal (országuk magyar referenseivel) a Külügyi és Külgazdasági Intézetben (KKI). A bangladesi, dél-koreai, fülöp-szigeteki, indiai, laoszi, maláj, mianmari, pakisztáni, sri lankai, thai és vietnámi diplomatákat fogadó rendezvényen számos aktuális kül- és biztonságpolitikai kérdés is szóba került.

A résztvevőket a KKI részéről Ugrósdy Márton, stratégiai igazgatóhelyettes, Szőke Diána, kutató, a rendezvény moderátora, valamint Németh Bence, a konferencia koordinátora fogadta. Az igazgatóhelyettes röviden ismertette az intézet alapvető, és az esemény szempontjából releváns kutatási területeit. Ugrósdy kifejtette, hogy a KKI eseti jelleggel magas szintű találkozóknak is ad otthont, valamint mint független kutatóintézet, nyitott az ázsiai agytrösztökkel való kapcsolatépítésre és együttműködésre.

A KKM-et több főosztály is képviselte az egyeztetés során, többek között a Közös Kül- és Biztonságpolitikai, az Észak-Amerikai, a Nemzetközi Szervezetek, a Biztonságpolitikai és Non-Proliferációs Főosztály, illetve Magyarország 2017-2018. évi V4 elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztos titkársága. A magyar felek kifejtették, hogy az EU jövőjének és versenyképességének megőrzése szempontjából kardinális a partnerségi programok bővítése, kiemelt figyelmet szánva az ASEAN régiójára. A diplomaták megosztották az integrációval kapcsolatos tapasztalataikat és elképzeléseiket a jelenlegi kihívásaikról, majd ezt követően a résztvevők megvitatták az ASEAN és az EU jövőjét biztonságpolitikai szempontból és kitértek az integrációs kilátásokra is.