Beszélgetés Japán közép-európai versenytársairól

Beszélgetés Japán közép-európai versenytársairól
2021-04-27 Csenge Dobrai

A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) 2021. március 19-én online kerekasztal-beszélgetést rendezett „Japán ázsiai versenytársai [Kína, Dél-Korea] a visegrádi országokban” címmel. A beszélgetés a harmadik eseménye volt annak a sorozatnak, amelyet a KKI indított Japán és Közép-Kelet-Európa COVID-19 utáni gazdasági viszonyainak és azok perspektíváinak feltárására. A rendezvény résztvevői Bonji Ohara, a Sasakawa Peace Foundation vezető kutatója, Michito Tsuruoka, a Keio Egyetem docense, Szabó Dávid, a Trimarium Geostrategic Institute alapítója és Ivana Karásková, a prágai Nemzetközi Kapcsolatok Szövetségének kutatója voltak. Az eseményt Salát Gergely, a KKI vezető kutatója moderálta.

A távol-keleti régióból Japán jelent meg először befektetéseivel a kelet-közép-európai régióban, rögtön az itteni rendszerváltások után, s a visegrádi országokban ma is az első számú befektetőnek számít. Az utóbbi egy-két évtizedben azonban először Dél-Korea, majd Kína is érdeklődni kezdett térségünk iránt, komoly befektetéseket hajtott végre, így a Japán és versenytársai közötti különbség egyre szűkül. Ugyanakkor a japán, koreai és kínai érdekeltségek sok esetben nem konkurenciái egymásnak, mert más piaci szegmensekben tevékenykednek, egymással párhuzamosan.

Az esemény résztvevői azt a kérdést járták körül, hogy mekkora súllyal vannak jelen, milyen stratégiákat követnek, mely területeken aktívak a V4-es országokban Japán fő kelet-ázsiai versenytársai, a Kínai Népköztársaság és a Koreai Köztársaság. A rövid előadásokat az egymás állításaira adott reakciók, majd kérdések és válaszok zárták.

A teljes felvételt az alábbi linken vagy YouTube-csatornánkon érhetik el!