Dán delegáció látogatása a KKI-ben

Dán delegáció látogatása a KKI-ben
2018-04-19 Béla

A Danish Foreign Policy Society (DFPS) delegációja közép-európai tanulmányútjának keretében a Külügyi és Külgazdasági Intézetbe (KKI) látogatott, hogy a magyar kül- és belpolitikáról tájékozódjon. A beszélgetésen a DFPS delegációját a KKI-n túl a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiuma képviselői fogadták.

Az esemény során Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Európai és Amerikai Kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára négy pontban foglalta össze a magyar külpolitika prioritásait. Kiemelte a magyar diplomácia gazdasági fókuszát, a külföldi tőkebefektetés fontosságát; külkapcsolataink politikai prioritásait; a regionális stabilitás fontosságát, az Európai Unió bővítésének magyarországi támogatottságát, valamint a V4 kooperáció fő eredményeit és prioritásait. A nyitóbeszédet követően Schőberl Márton, a KKI igazgatója ismertette az intézet működését és tevékenységét a résztvevőkkel. Ezt követően Charlotte Flindt Pedersen, a DFPS igazgatója mutatta be a dán társaság felépítését és szakmai tevékenységét. Végezetül Mai-Lan Le Virág, a Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiumának (GYDSZ) elnöke beszélt az egyesület tevékenységéről és főbb prioritásairól.

A beszédek után kérdésekre került sor. A dán résztvevők számos külpolitikai esemény kapcsán érdeklődtek a magyar álláspont felől: a szíriai katonai intervenció, a török EU-csatlakozás kilátásai, az Oroszországgal való kétoldalú és EU-orosz viszony, az EU-val kapcsolatos kapcsolatok, valamint a magyar szomszédságpolitika álltak az érdeklődésük középpontjában. A beszélgetés során szó esett belpolitikai kérdésekről is, mint a népességcsökkenés, a határon túli magyarok ügye, a katonai kiadások és a korrupció kérdése.