Debrecenben ért véget a “Kérdezz, felelünk!” tavaszi évada

Debrecenben ért véget a “Kérdezz, felelünk!” tavaszi évada
2019-06-18 KKI
A Külügyi és Külgazdasági Intézet „Kérdezz, felelünk!” külpolitikai beszélgetés-sorozat Győr és Szeged után Debrecenben folytatódott. A NATO emlékév alkalmából rendezett esemény „A NATO 70 éves története, Magyarország 20 éve a Szövetségben” címet viselte, amelynek 2019. május 15-én a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézete adott otthont. A rendezvény szakértő résztvevői ezúttal Dr. Glant Tibor, a Debreceni Egyetem docense és Dr. Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának tudományos segédmunkatársa voltak. Intézetünket vezető elemzőnk, Szőke Diána és munkatársunk, Szászi Áron képviselték.

A rendezvény elején Szőke Diána röviden bemutatta Intézetünket, valamint a beszélgetés-sorozatot, majd az esemény a résztvevő szakértők bemutatkozásával folyatódott, akik ismertették a kutatási területeiket.

A beszélgetés első témája az ukrán konfliktus volt, amely napjaink egyik legfeszültebb katonai konfliktusa. Debrecen magyar-ukrán határhoz való földrajzi közelsége miatt a hallgatóság kifejezetten érdeklődött a NATO-t érintő keleti kihívásokról. Ez után szó esett a médiában megjelenő NATO-képről, a Szövetség hazai megítéléséről, és Magyarország NATO-n belül vállalt szerepéről is. A szakértők ezt követően a kibertámadások kérdésköréről beszélgettek a hallgatósággal; főként azok megnövekedett szerepéről, betudhatóságukról, bizonyíthatóságukról, valamint arról, hogy a NATO milyen eszközökkel tudja ezeket kezelni.

Ennek kapcsán szóba került még a hibrid hadviselés is, amely napjainkban egyre nagyobb szerepet kap, és amelyben a közösségi médián keresztül való kommunikáció súlya is egyre nagyobb. A hallgatóság érdeklődött még többek között a biztonságiasításról, a big data problémájáról, és a fake news jelenségéről is. A rendezvény a NATO-n belüli, a tagállamok közti kommunikáció pozitív és negatív oldalának megvitatásával zárult.

A rendezvény a Külügyi és Külgazdasági Intézet NATO 70/20 emlékévének keretén belül valósult meg.