Dr. Vasa László szingapúri és kuala lumpuri megbeszélései

Dr. Vasa László szingapúri és kuala lumpuri megbeszélései
2019-07-22 KKI
Dr. Vasa László, a Külügyi és Külgazdasági Intézet főtanácsadója és vezető kutatója egy, a Széchenyi István Egyetem által szervezett tanulmányút keretében, a szingapúri magyar nagykövetség szakmai támogatásával 2019. július 10. és 15. között Szingapúrban és Malajziában folytatott megbeszéléseket a KKI potenciális partnerintézeteivel.

Dr. Vasa László, a Külügyi és Külgazdasági Intézet főtanácsadója és vezető kutatója egy, a Széchenyi István Egyetem által szervezett, a tudományos és technológiai parkok szingapúri és térségi gazdaságban betöltött szerepét vizsgáló tanulmányút keretében tárgyalásokat folytatott a KKI potenciális partnereivel Szingapúrban és Kuala Lumpurban. A szingapúri ISEAS (Institute of Southeast Asian Studies) Yusof Ishak Intézetben Dr. Vasa Dr. Cassey Lee-vel, a regionális gazdasági tanulmányok program vezetőjével találkozott, melynek keretében bemutatták az intézet működési struktúráját, fókuszterületeit, áttekintették az együttműködési lehetőségeket (szingapúri vendégkutató fogadása a KKI-ban, vendégelőadások Szingapúrban, közös publikációk és rendezvények) és körbevezették az intézet lenyűgöző épületében és híres, világon egyedülálló  könyvtárában is. Az ISEAS Yusof Ishak Institute Dél-Kelet Ázsia vezető think tank-je, melynek gondozásban három, Scopus listás és ISI impakt faktoros nemzetközi tudományos folyóiratot gondoznak.

A szintén szingapúri Nanyang Technological University részét képező S. Rajaratnam School of International Studies (RSIS) részéről a KKI főtanácsadóját az intézet tájékoztatási igazgatója fogadta. A Nanyang Technological University a QS World University Rankingen 11. helyen áll, nemzetközi tanulmányokkal foglalkozó RSIS pedig a térség legjobbjának számít. Az S. Rajaratnam School különlegessége, hogy nem csupán magas szintű és nagy presztízsű képzést folytat nemzetközi tanulmányok terén, de külpolitikai és külgazdasági think tank is egyben. A megbeszélésen Dr. Vasa tákékoztatást kapott az RSIS kiterjedt tevékenységeiről, valamint egyeztették az együttműködési lehetősségeket.

Kuala Lumpurban Loredana Padurean, az Asia School of Business (ASB) dékánhelyettese és igazgatója fogadta a delegációt. Az ASB-t a maláj jegybank alapította azzal a céllal, hogy jól képzett szakembereket, vállalat- és jegybanki vezetőket képezzen a térség országai számára. Ennek érdekében az MIT Sloan szakmai támogatásával különleges programot alakítottak ki, mely rövid alatt a régió legjobbjává vált.