Duda vs. Trzaskowski: A 2020-as lengyel államfőválasztás eredményeinek értékelése

Duda vs. Trzaskowski: A 2020-as lengyel államfőválasztás eredményeinek értékelése
2020-07-31 KKI1

A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) 2020. július 14-én online kerekasztal-beszélgetést szervezett Duda vs. Trzaskowski: A 2020-as lengyel államfőválasztás eredményeinek értékelése címmel. A rendezvény szakértői Dobrowiecki Péter, az Antall József Tudásközpont kutatási programvezetője, Pál Benedek, az azonnali.hu állandó szerzője, valamint Garai Nikolett, a KKI kutatója voltak. A beszélgetést Szalai Máté, a KKI vezető kutatója moderálta.

Andrzej Duda, a Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt jelöltje, aki 2015 óta viselte az államfői tisztséget, nyert a július 12-én megrendezésre kerülő lengyel államfőválasztás második fordulójában 51,03 százalékkal Rafał Trzaskowskival szemben, aki a Polgári Koalíció (KO) jelöltjeként a szavazatok 48,97 százalékát szerezte meg.

A szakértők egyetértettek abban, hogy a választás tétje nemcsak az elnök személye volt, hanem az, hogy a kormányerők meg tudják-e szilárdítani hatalmukat a következő három évre, a 2023-as parlamenti választásokig. A lengyel félprezidenciális alkotmányos rendszer miatt az elnöknek erőteljes beleszólása van a belpolitika, valamint a külpolitika irányvonalába is az elnöki vétó alkalmazásának lehetősége miatt, amit a Szejm (lengyel parlament alsóháza) háromötödös többséggel tud csak felülírni. Amennyiben egy ellenzéki politikus nyerte volna meg a választást, az elnök korlátozni tudta volna a PiS-kormány törekvéseit a már megkezdett belpolitikai reformok véghezvitelében. Mivel Dudának és a kormányerőknek sikerült jobban a választók mozgósítása, ami sikert hozott nekik a választáson, így arra számíthatunk, hogy a következő években nem történik nagy változás a lengyel bel- és külpolitika irányvonalában az elmúlt évekhez képest.

A beszélgetés során a panelisták kitértek arra, hogy az államfőválasztáson induló 11 jelölt közül kikre lesz érdemes figyelni a közeljövőben, milyen belpolitikai trendek voltak megfigyelhetőek a két forduló során, hogy hogyan alakulhat az egyes politikai blokkok jövője a választások fényében, valamint arra is, hogy mi várható a lengyel külpolitikában, illetve a Visegrádi Együttműködés lengyel elnökségétől a következő egy évben.

A teljes felvételt az alábbi linken vagy YouTube-csatornánkon érhetik el!