Economic cooperation and investment between the V4 and Japan

Economic cooperation and investment between the V4 and Japan
2021-03-25 Csenge Dobrai

A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) Japán és Közép-Kelet-Európa COVID-19 utáni gazdasági viszonyait és perspektíváit tárgyaló rendezvénysorozatot indított, melynek második online kerekasztal beszélgetése 2021. február 26-án zajlott le Wintermantel Péter, a MOL Zrt. főtanácsadója, korábbi tokiói magyar diplomata moderálásában. A rendezvény témái a visegrádi országok és Japán gazdasági és befektetési kapcsolatainak helyzete, dinamikája és lehetőségei voltak.

Japán részről Higashino Atsuko, a Tsukuba University egyetemi docense, valamint Natsuda Kaoru, a Ritsumeikan Asia Pacific University professzora szólalt fel, míg magyar részről Sűdy Zoltán, a Sűdy és Társa Kft. tanácsadó cég ügyvezetője, Magyarország korábbi tokiói nagykövete, valamint Szunomár Ágnes, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa, továbbá a Budapesti Corvinus Egyetem docense vett részt a beszélgetésen.

A rendezvényen áttekintésre kerültek a visegrádi-japán gazdasági, kereskedelmi és befektetési kapcsolatok, illetve azok perspektívái, hangsúlyt helyezve más ázsiai szereplők fokozott térségbeli jelenlétére. A japán befektetések fontos részét képezik a visegrádi országok gazdaságainak, mivel magas hozzáadott értékű, jellemzően ipari tevékenységet folytatnak. Mindazonáltal jelentős tér van a további befektetésekre, a szolgáltatási szektorban is.

A teljes felvételt az alábbi linken vagy YouTube-csatornánkon érhetik el!