Európa a globális versenyben – innovatív öreg kontinens?

Európa a globális versenyben – innovatív öreg kontinens?
2019-05-29 KKI
A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) a Miniszterelnökség Európai Uniós Politikák Kialakításáért és Koordinációjáért Felelős Államtitkársággal közösen megrendezésre kerülő ,,Stronger Together – Mapping a New Path for the European Union” rendezvénysorozat keretein belül újabb kerekasztal-beszélgetésnek adott otthont, mely az ,,Európa a globális versenyben – innovatív öreg kontinens?” címet viselte.

A május 22-i esemény meghívott résztvevői Székely Pál István, címzetes egyetemi tanár, az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyekért Főigazgatóságának főtanácsadója, Szilágyi Pál, egyetemi docens, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán működő Versenyjogi Kutatóközpont igazgatója és Tamás Sebestyén, a Rocket Shepherd alapítója és ügyvezető igazgatója voltak. A rendezvényt Goreczky Péter, a KKI vezető elemzője moderálta.

A beszélgetés során az európai gazdasági helyzet és a benne rejlő fejlődési potenciál különböző aspektusokból került bemutatásra, kiemelve a startupok szerepét, részletezve a makrogazdasági és egyéb versenyjogi szempontokat egyaránt. Az előadók megjegyezték, hogy a világ jelenleg gyorsan cserélődő piaci helyzetek korát éli, sőt egyre inkább megfigyelhető egy elmozdulás a fizikális tér felől a digitális irányba. Abban egyetértés mutatkozott az előadók között, hogy az EU képes lenne egy magasabb fokú innovációs szint elérésére, melyet a globálisan változó ökoszisztéma felismerésével, és az arra történő adekvát reakcióval teheti meg: ma már új típusú értékteremtésre van szükség, melynek alapja, hogy a fogyasztókat és a társadalmat minél kevesebb kár érje. Ezekben a folyamatokban az állam mint a gazdaságot irányító szereplő jelentősége csökkenni fog.

A kerekasztal-beszélgetés következő szakaszában az előadók arra a kérdésre keresték a választ, hogy az EU képes-e felvenni az innovációs versenyt olyan globális nagyhatalmakkal, mint az Egyesült Államokkal vagy Kína. A szakértők szerint erre csak hosszú távon lehet kilátás, melyre elsősorban az európai üzleti kultúrára vonatkozó mentalitás megváltoztatásával lehet esély. Ennek kapcsán lényeges elem a nyelvi akadályok, továbbá a kimaradástól való félelem jelenségének leküzdése, amelyeknek sikeres megvalósulása esetén az EU tényleges versenyképességi javulásra tehetne szert. A szakértők szerint az európai versenyképesség fő problémája az EU-t alkotó 28 tagállam együttműködésének minőségében keresendő.

A rendezvény a közönség kérdéseivel zárult, melynek során a panelrésztvevők rávilágítottak az európai (és egyben magyar) innováció legnagyobb visszatartó erejére: a múlt és a jövő piaci világa párhuzamos módon létezik egymás mellett, az előrelépéshez pedig ezek ötvözésére lenne szükség, melyhez mind a startupok, mind a (kartellmentes) lokális kooperációk segítséget nyújthatnak.