Filmbemutató: Vortex – Ukraine’s Endless Conflict

Filmbemutató: Vortex – Ukraine’s Endless Conflict
2019-01-23 Béla

Január 17-én Intézetünk rendhagyó rendezvénynek adott otthont. Az este hat órakor kezdődő filmvetítésen Kiss Dániel magyar újságíró filmjét vetítettük.

A „Vortex – Ukraine’s Endless Conflict” dokumentumfilm, amely emberi sorsokon, véleményeken keresztül mutatja meg nekünk a több éve tartó ukrajnai konfliktus igazi arcát. A filmben megszólalnak katonák, civilek, fiatalok és idősek egyaránt. Ennek köszönhetően egy igen sokoldalú megközelítésben ismerhettük meg a kelet-ukrajnai helyzetet.

A filmvetítésen jelen volt a film készítője, Kiss Dániel is, aki saját, helyszínen szerzett tapasztalataival egészítette ki a látottakat. A vetítést követően a rendezővel Ackermann Sándor, az Intézet munkatársa beszélgetett. Kiss elmondta, hogy igyekezett a személyes véleményekre, tapasztalatokra hagyatkozni a film készítése során. A film nagy részét a konfliktus-zóna ukrán részén forgatta, de átjutott a szeparatisták által felügyelt területekre is. Kiss elmondta, hogy tervezi egy második rész elkészítését is, az elsősorban az Azov zászlóalj tevékenységéről és megítéléséről fog szólni.