Győrben indult a „Kérdezz, felelünk!” 2019-es NATO 70/20 évada

Győrben indult a „Kérdezz, felelünk!” 2019-es NATO 70/20 évada
2019-06-04 KKI
A Kérdezz, felelünk! külpolitikai beszélgetés-sorozatunk szezonnyitó eseményének a győri Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kara adott otthont 2019. május 6-án. Meghívott előadóink Dr. Baranyi Tamás Péter, az Antall József Tudásközpont kutatási vezetője, Etl Alex, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos segédmunkatársa, illetve Intézetünk vezető kutatói, Dr. Varga Gergely és Dr. Wagner Péter voltak. A meghívott előadókat Dr. Szőke Júlia, a Széchenyi István Egyetem Nemzetközi Tanulmányok és Kommunikáció Tanszékének docense mutatta be a hallgatóságnak.

A beszélgetés folyamán meghívott szakértőink a NATO fennállásának 70. évfordulója, valamint Magyarország NATO-tagságának 20. évfordulója kapcsán elemezték a Szövetség történetének alakulását, aktuális és múltbéli kihívásait, valamit regionális és globális dimenziókból kiindulva mutattatták be az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét.

A panelbeszélgetés a hallgatóktól előzetesen érkezett kérdések megválaszolásával kezdődött. Az egyetemi diákság kérdései a közös európai hadsereg felállításának esélyeire, továbbá az egyes európai országok közös EU hadseregről alkotott sajátos nézetkülönbségeire koncentráltak. Meghívott vendégeink egyetértettek abban, hogy egy közös európai haderő alapjaiban változtatná meg az amerikai-európai kapcsolatokat, illetve az európai országok szuverenitásának részleges feladásával járna annak létrehozása, működtetése.

A hallgatók kérdései ezután Magyarországra NATO-tagságára irányultak. Kérdésként merült fel Magyarország elfogadottsága a Szövetségben, továbbá felvetődött a magyar katonák nemzetközi közösségben való megítélése, elismertsége is.

Wagner Péter, a KKI vezető kutatója rendszeresen látogatja NATO azon válságkezelő misszióit, amelyeken Magyarország is részt vesz, így saját tapasztalatain, élményein keresztül járta körbe az említett kérdést. Kiemelte, hogy a magyar katonák kiválóan megállják helyüket a külföldi missziókban, őket nagyrészt a történelmi hagyományok és a földrajzi közelség miatt fontos térségekben vetik be, amilyen Koszovó is. Varga Gergely úgy látta, hogy elindultak itthon a katonai modernizációt célzó programok, melyek javíthatnak a magyar katonák felkészültségén, bevethetőségén és hosszabb távon a Honvédség általános – hazai- megítélésén is.

A rendezvény a Külügyi és Külgazdasági Intézet NATO 70/20 emlékévének keretén belül valósult meg.