Háború az űrben: stratégia, űrhatalom és geopolitika. Több űrhatalmat a NATO és az EU számára

Háború az űrben: stratégia, űrhatalom és geopolitika. Több űrhatalmat a NATO és az EU számára
2020-10-26 KKI1

Dr. Bleddyn E. Bowen, a Leicesteri Egyetem kutatója, az űrpolitika/hadviselés szakértője „Háború az űrben: stratégia, űrhatalom és geopolitika. Több űrhatalmat a NATO és az EU számára” címmel tartott előadást a Külügyi és Külgazdasági Intézetben. Az online esemény 2020. október 15-én (csütörtökön) zajlott le.

A világűrhöz kapcsolódó tevékenységek már hosszú ideje nem korlátozódnak a nagyhatalmak tevékenységeire, a világűr felhasználása demokratizálódik, növekszik a gazdasági szereplők súlya, ugyanakkor az államok továbbra is döntő szerepet játszanak ezen a területen.

A kisebb államok egyre nagyobb arányban csatlakoznak a világűr felhasználásához, például olyanok, mint Finnország vagy Írország. A folyamat aktualitását adja a technológiai fejlődés, a vonatkozó költségek csökkenése stb.

Hasznos hasonlat értelmében a földkörüli pályák – tényleges hasznosításukat/alkalmazásukat nézve – mára olyanok, mint a tengerparti régiók, parti tenger és csatlakozó övezet, vagyis könnyedén elérhető és hasznosítható az államok érdekei szerint.

A légi- és tengeri erőhöz hasonlít a(z) (világ)űr erő (spacepower) fogalma. A tengeri és a légi háború elméletének klasszikusai mellé pedig felsorakoznak az (világ)űr háború új elméletei, és ahogyan a tengeri elméletek a tengeri hatalom kérdéskörét bontják ki, úgy a világűr elméletei a kapcsolódó űrhatalom (spacepower) fogalmával foglalkoznak. Az előadó számára ez a fogalom (spacepower) a kapcsolódó technológiák és tevékenységek összessége; ezek lényege, hogy miként hasznosítjuk, illetve hasznosíthatjuk a világűrt; a főbb felhasználási célok pedig az államok esetén a katonai célok (nemzetvédelem), a fejlesztési célok (gazdaság) és a presztízs. Az űr katonai felhasználása alapvetően logisztikai és támogatási funkciókat lát el, kiemelten a kommunikáció, az irányítás, a hírszerzés. Vagyis a világűr hasznosítása révén a haderő jobban tudja ellátni minden más katonai tevékenységét, növeli a belső integritását, precízebb akciókra lesz képes stb. Az űrtevékenység révén hatékonyabban befolyásolhatjuk a szárazföldön zajló eseményeket.

Az űrhadviselés a szárazföldi politika folytatása más eszközökkel – állítja Bleddyn E. Bowen.

Az Európai Unió egyre növeli az így értelmezett (világ)űr erejét (spacepower) a különböző kettős felhasználású (dual-use) programjai révén, például GALILEO, COPERNICUS, GOVSATCOM, MUSIS, SST programok. A NATO, amely nem rendelkezik önálló űrinfrastruktúrával, pedig egyre növeli a koordinációt a tagállamok nemzeti űrinfrastruktúrái hasznosítása terén.

Egyfelől a(z) (világ)űr erő (spacepower) tehát döntően infrastrukturális jellegű és erősen összefügg a földi infrastrukturális rendszerrel, másfelől a(z) (világ)űr erő (spacepower) a politikai hatalom egyik eszköze más gazdasági és katonai eszközök mellett.

Az előadás egy olyan gondolkodási keretrendszert biztosít, amellyel precízebben és reálisabban értelmezhetjük a világűr geopolitikai és nemzetközi relevanciáját.

Az előadás diasora itt érhető el!

A teljes (angol nyelvű) felvételt az alábbi linken vagy YouTube-csatornánkon érhetik el!