Helyzetértékelés az EU és India kapcsolatairól

Helyzetértékelés az EU és India kapcsolatairól
2019-05-24 KKI
A Külügyi és Külgazdasági Intézetben Prof. Dr. Purusottam Bhattacharya, a kalkuttai Jadavpur Egyetem nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó nyugdíjas professzora tartott előadást az Európai Unió és India kapcsolatainak jelenlegi helyzetéről.

Az előadó szerint az EU együttműködése Indiával a hasonló politikai és kulturális értékeken, illetve a kölcsönösen előnyös gazdasági interakciókon alapul. A kapcsolatok kezdeti szakaszát „párhuzamos folyamatokként” írta le, amelynek során az EU felismerte India megerősödését, 2004-ben pedig a két fél „stratégiai partnerség” szintjére emelte a kétoldalú viszonyt. Ezen a ponton az együttműködés túllépett a tisztán gazdasági érdekeken, és a politikai – biztonsági dimenzió szintjére lépett.

Dr. Bhattacharya kiemelte a két fél együttműködését a tiszta energia, a fejlett technológiák, valamint a külföldi közvetlen tőkebefektetések terén. Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU országai mintegy 200 milliárd dollár értékű közvetlen tőkeberuházást hajtottak végre eddig Indiában, míg fordított irányban nagyjából 50 milliárd dollár értékű befektetés áramlott. Erre alapozva az előadó szerint India továbbra is fontos szerepet fog játszani az Európai Unió nemzetközi kapcsolataiban.

Az előadó hangsúlyozta, hogy India sosem tartozott az EU legnagyobb kereskedelmi partnerei közé. Az Unió kereskedelmi forgalmának mindössze 2%-át bonyolítja Indiával, aminek oka, hogy az EU több figyelmet fordít a Kínával, Japánnal és a délkelet-ázsiai országokkal fennálló kereskedelmi kapcsolataira. Ennek ellenére Dr. Bhattacharya kiemelte, hogy az indiai piac komoly lehetőségeket rejt, a népesség mérete és a növekvő vásárlóerő miatt.

Az együttműködés az előadó szerint tovább bővíthető, mivel az EU, mint biztonságpolitikai szereplő eddig inkább helyi jelentőségű konfliktusokra összpontosított, és szükséges lenne, hogy több figyelmet fordítson az ázsiai-csendes-óceáni térségre. Így az Uniónak egyszerre lenne lehetősége elmélyítenie stratégiai partnerségét Indiával, illetve növelnie jelentőségét a globális biztonságpolitikában.