Hídépítés – Hogyan fejleszthető Ukrajna szomszédságpolitikája Közép- és Kelet-Európában a V4 országok példájának felhasználásával

Hídépítés – Hogyan fejleszthető Ukrajna szomszédságpolitikája Közép- és Kelet-Európában a V4 országok példájának felhasználásával
2021-04-28 Csenge Dobrai

A Külügyi és Külgazdasági Intézet 2021. március 26-án kerekasztalbeszélgetést tarott Hídépítés – Hogyan fejleszthető Ukrajna szomszédságpolitikája Közép- és Kelet-Európában a V4 országok példájának felhasználásával” címmel. Az eseményen a KKI Think Visegrad ukrán ösztöndíjasa, Dmytro Tuzhanskyi összegezte a KKI-nál töltött idő tapasztalatait és kutatásának eredményeit. Az eseményhez hozzászólt Barabás T. János vezető kutatónk és Seremet Sándor külső szakértőnk is. A beszélgetést Baranyi Tamás igazgatóhelyettes moderálta.

Dmytro Tuzhanskyi a felvezetőjében részletesen beszámolt a kutatásról, kifejtve, hogy mind Magyarországon, mind Ukrajnában két szinten értelmezhető a regionális politika: a szomszédsági politika és a nemzetpolitika szintjén. A koncepció értelmében még ha a két ország kapcsolata konfliktusos is a nemzetpolitika szintjén, mindent meg kell tenni a kapcsolatok javításáért a szomszédságpolitika keretrendszerében. A cél az volna, hogy Ukrajna el tudjon szakadni a „keleti” vagy „posztszovjet” önazonosságtól, és újra a közép-európai földrajzi helyzetre és azonosságra koncentráljon, ahogy például az 1918-as Ukrán Köztársaság kiváló példája is mutatja.

A kutatást támogatóan fogadta a közönség és a hozzászólók is. A legtöbb kérdező azzal kapcsolatban érdeklődött, hogy Ukrajna valóban végre tud-e hajtani egy ilyen hirtelen geopolitikai orientációváltást. Dmytro Tuzhanski válasza szerint igen; ehhez lehet venni a V4 országok tapasztalatát és be kell látni, hogy más megoldás nem működik.

Az említett kutatási anyagot a KKI a későbbiekben elérhetővé kívánja tenni honlapján.

A teljes felvételt az alábbi linken vagy YouTube-csatornánkon érhetik el!